“Vikend u muzeju” u hrvatskim muzejima

Muzeji diljem Hrvatske obilježit će Europsku noć muzeja 17. svibnja i Međunarodni dan muzeja 18. svibnja kulturnom manifestacijom „Vikend u muzeju“ kojom će programi muzeja biti predstavljeni posjetiteljima, a moći će sudjelovati u besplatnim događanjima tijekom vikenda. Ovogodišnja je tema „Muzejske zbirke povezuju“, u skladu s kojom se muzeji žele predstaviti kao institucije koje kroz muzejske predmete povezuju različite generacije i kulture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Događanje sjedinjuje Međunarodni dan muzeja i Europsku noć muzeja te samu temu „Muzejske zbirke povezuju“, a htjela bih naglasiti da je u fokusu baština i komunikacija te baštine putem muzejskih zbirki i predmeta, znači ta veza koja se ostvaruje između zbirki predmeta, posjetitelja i naravno zajednice. Možemo reći da u samoj ovoj akciji sudjeluje 100 muzeja, a sudjelovat će možda i više jer znate da uvijek u zadnji čas dolaze nove informacije“, rekla je voditeljica programa Tončika Cukrov.

Nositelj kulturne manifestacije jest Muzejski dokumentacijski centar (MDC) koji je pokrenuo i akciju „Sakupljači pokažite svoje zbirke!“ kao poticaj privatnim kolekcionarima za predstavljanje javnosti nepoznatih zbirki.

Ravnateljica MDC-a Višnja Zgaga smatra zbirke osnovom muzejske djelatnosti: „Zbirke su ne samo građa koja se nalazi u muzejskim institucijama, nego su i predmet interesa mnogih novih kolekcionara u svijetu i Hrvatskoj. Mi smo ove godine pokušali sugerirati hrvatskim muzejima da se tješnije povežu s kolekcionarima svog interesnog područja i da pokušaju na osnovu njihovog materijala i komunikacije s njima definirati, dizajnirati, osmisliti projekt za ovogodišnji Međunarodni dan muzeja koji smo nazvali Vikend u muzejima zato jer pada taj vikend“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Arheološki muzej u Zagrebu radit će od 10 do 20 sati na Europsku noć muzeja i Međunarodni dan muzeja, a najavljen je besplatan ulaz za posjetitelje. Program muzeja uključuje i noćenje djece u muzeju za Europsku noć muzeja.

„Osmislili smo jedan poseban program 17. svibnja koji se zove „Noć u muzeju“. Time će sudionici po prvi put u Hrvatskoj noćiti u muzeju. Konkretno radi se o grupi od 23 djece koji su u dobi između 8 i 13 godina“, rekla je muzejska pedagoginja u Arheološkom muzeju Anja Bertol.

Organizacija Muzeja suvremene umjetnosti uključuje programe u čast hrvatskog fotografa Toše Dabca koji je bio rođen 17. svibnja, kao i hrvatski matematičar te isusovac Ruđer Bošković. Zbirka Benka Horvata bit će također predstavljena u zagrebačkom MSU, a sadrži više od 600 predmeta, od čega je najviše arheološkog materijala

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marin Pintur iz Hrvatskog muzeja turizma najavio je otvaranje izložbe “Opatijska povijest iz privatnih zbirki” na kojoj će biti predstavljeno 170 predmetam povodom 170 godina turizma u Opatiji.
„Ove godine nas je tema (akcije) pod nazivom „Sakupljači pokažite svoje zbirke!“ posebno motivirala jer smo već razgovarali o tome kako bi bilo potrebno i korisno svima nama da u muzeju imati bazu podataka sa svom građevinom koju su kolekcionari skupljali, konkretno vezanu uz Opatiju“, rekao je Pintur.

Muzej policije u osnivanju otvorit će izložbu u prostorima Ministarstva unutarnjih poslova, gdje će biti predstavljene kolekcije nekoliko sakupljača policijskog znakovlja i kapa iz cijelog svijeta, odora te registarskih tablica.

Predsjednica Hrvatskog društva kulturnog turizma Jasenka Ricl predstavila je nacionalni projekt umrežavanja kolekcionara, vlasnika privatnih zbirki sa stručnim suradnicima. Riječ je o projektu Hrvatskog društva kulturnog turizma “Doktori za baštinu” koji se provodi u suradnji s Galerijom likovnih umjetnosti u Osijeku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.