Zadarska nadbiskupija: Župnik Buljat nije odbio roditelje djeteta pri njihovu traženju primanja prve pričesti za dijete

prva pričest euharistija župnik buljat
Foto: Zadarska nadbiskupija, iStock by GettyImages; fotomontaža: Narod.hr

Glede slučaja o mogućoj podjeli sakramenta svete pričesti djetetu iz spektra autizma u Benkovcu, Zadarska nadbiskupija izražava žaljenje zbog netočnih informacija u javnosti i demantira navode objavljene u nekim medijima jer ne odgovaraju činjeničnoj situaciji koja se dogodila u susretu između roditelja dotičnog djeteta i benkovačkog župnika don Anđelka Buljata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Nova hajka na Crkvu: Mediji tvrde da je svećenik ‘odbio pričestiti dječaka s posebnim potrebama’; evo i pozadine
>Svećenik kojeg su mediji napadali da je diskriminirao dijete s Downovim sindromom oslobođen svih optužbi

Župnik Buljat ni u kojem trenutku nije odbio podijeliti sakrament svete pričesti tom djetetu, samo je načelno rekao da ne zna kako dijete može reagirati na primanje hostije. Pritom nipošto nije mislio da bi dotično dijete trebalo izuzeti od primanja pričesti.

Također, don Anđelko nije kao alternativno rekao da se to dijete može i duhovno pričestiti. Samo je načelno, objašnjavajući općenito okolnosti glede pričešćivanja u nekim situacijama, rekao da za neke ljude koji s obzirom na svoje zdravstveno, tjelesno stanje ne mogu primiti hostiju, postoji stanje duhovne pričesti. To se nije odnosilo na dotično dijete.

Iz razgovora sa župnikom don Anđelkom

„Roditelji djeteta i ja smo razgovarali, ali ni u jednom trenutku nisam rekao da se dijete neće pričestiti. Nisam rekao, ‘Neće se dijete pričestiti’ i nisam dijete isključio niti rekao da ga neću pričestiti. Samo sam rekao da treba stvoriti mogućnosti da se tom djetetu pomogne da se može pričestiti“ rekao je don Anđelko Buljat u razgovoru s novinarkom Ines Grbić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radi zaštite dostojanstva toga djeteta, ali i don Anđelka koji je nepravedno ocrnjen u javnosti, a ulaže vlastiti trud u osobnoj pripremi djece jer godinama ima iskustvo podjele sakramenata djeci s posebnim potrebama, Zadarska nadbiskupija ističe:

1. Župnik Buljat nije odbio roditelje djeteta pri njihovom traženju primanja prve pričesti za dijete.

2. Župnik je samo izrazio bojazan da ne zna „kako će dijete reagirati na primanje hostije“, jer već ima iskustva u podjeli sakramenata djeci s posebnim potrebama, poznaje njihove (moguće) reakcije kao i odgovornu svećeničku savjest glede postupanja sa svetim otajstvima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Don Anđelko je rekao majci djeteta da mora na to pripaziti, bez ikakve zle namjere, niti je unaprijed odlučio da dijete neće pričestiti. Stoga se već javno ispričao i opet se ispričava obitelji ako su ga krivo shvatili, imajući puno razumijevanje i poštovanje za njihovu životnu situaciju.

>Hoće li se mediji koji su vodili hajku protiv župnika Asića sada, nakon sudskog pravorijeka, ispričati?
> Đakovačko-osječka nadbiskupija o prvoj pričesti malog Adama
> Fra Mario Knezović: Najgori su oni koji se javili u zaštitu djeteta s Downovim sindromom, a ti isti kažu da se takvo dijete može abortirati
> Kako je mali Adam još jednom iskorišten za kampanju blaćenja Crkve

Don Anđelko više godina radi s djecom s posebnim potrebama

Važno je istaknuti da župnik Buljat ima dugogodišnje iskustvo pastoralnog i katehetskog rada s djecom s posebnim potrebama.

Još dok je bio župnik u Posedarju, prije 1990. godina, redovito je odlazio u obitelj djeteta s posebnim potrebama kako bi držao pouku iz vjeronauka i pripremao ga za primanje sakramenta prve pričesti i krizme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U župi na Belafuži u Zadru mjesečno je imao susrete zajednice „Vjera i svjetlo“, te su mu itekako poznate teškoće i s čime se sve susreću roditelji te djece. Uvijek im je izlazio ususret i davao konkretnu ljudsku i duhovnu podršku.

Već je devetu godinu župnik u Benkovcu gdje je svake godine bilo neko dijete s posebnim potrebama i nikad nije bilo problema u radu s njima.

„Svi roditelji koji imaju djecu s posebnim potrebama u župi Benkovac, neka slobodno kažu jesam li ja ikad odbio njihovo dijete ili ih nisam pričestio“ poručio je don Anđelko.

Dok izražava razumijevanje za osjećaje majke dotičnog djeteta i traži ispriku ako je krivo shvatila župnika i osjetila se povrijeđenom, don Anđelko je spreman opet razgovarati s roditeljima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako roditelji hoće drugog svećenika da pripremi njihovo dijete i podijeli mu svetu pričest, župnik Buljat neće praviti probleme. Raduje ga udjeljivanje sakramenata.

Iz navedenog je razvidno da su pojedinci, ne znajući što se zapravo dogodilo (neki možda i zlonamjerno), „stvorili slučaj u Benkovcu“, pa time diskreditirali svećenika i narušili ugled Crkve.

No najteže u svemu je što su nedovoljno provjerenom informacijom medijski izložili to dijete i njegove roditelje manipulaciji u javnosti.

Ines Grbić / Zadarska nadbiskupija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.