Zagreb: Danas u 18 sati premijera filma o zagrebačkim dragovoljcima koji su branili Vukovar 1991.

vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca vukovar 1991.
Foto: Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara

Udruga zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara pozivaju na premijeru dokumentarnog filma o zagrebačkim dragovoljcima koji su branili Vukovar 1991.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom navršavanja 30. obljetnice odlaska zagrebačkih dragovoljaca u obranu Vukovara gdje se u tim sudbonosnim trenucima branila Hrvatska, održat će se premijera dokumentarnog filma “Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca” koja će se u sklopu Festivala domoljubnog filma “Gordan Lederer” biti u Zagrebu u subotu 13.11.2021. godine u Kinu Forum (Studentski dom Stjepan Radić), Jarunska ulica 2, s početkom u 18 sati.

Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca dokumentarni je film koji u prvom redu govori o zagrebačkim dragovoljcima koji su branili Vukovar 1991. godine od srbijanske i JNA agresije.

Filmski uradak prikazuje položaj i situaciju u Hrvatskoj početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, preko širih konteksta raspada SFRJ, razoružanja hrvatskoga naroda i agresije Srbije, Crne Gore, JNA i pobunjenih Srba te uloge u obrani Vukovara zagrebačkih dragovoljaca. Vukovar je, zbog svog geostrateškog položaja, bio jedan od prvih ciljeva osvajačkog pohoda Srbije na Republiku Hrvatsku 1991.godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film Vukovarske stope zagrebačkih dragovoljaca govori o motivima Zagrepčana i Zagrepčanki koji su ostavili sigurnost svojih domova i krenuli u opkoljeni Vukovar jer su znali da se Zagreb, ali i Hrvatska brane u Vukovaru.

Tko su zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara, gdje su bili prije dolaska u Vukovar, zašto i gdje su ratovali i gdje su danas.

Dokumentarac govori o tri mjeseca patnji i stradanja stanovnika, branitelja i samog grada, koji su nevjerojatnim otporom izrazito nadmoćnijem osvajaču, Vukovar učinili svjetskim medijskim fenomenom. Sve međunarodne organizacije, čije su nadležnosti i ovlasti morale biti stavljene u obranu žrtve, potpuno su zatajile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Herojstvo branitelja i izuzetno značenje koje je tromjesečna obrana Vukovara imala u opstanku i obrani cjelokupne hrvatske države pretvorili su Vukovar u simbol hrvatskog otpora srpskoj ratnoj agresiji.

Dokumentarni film
Foto: Zorica Gregurić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.