Zagreb darovao prostor Pravnoj klinici

Dekan Pravnog fakulteta Hrvoje Sikirić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potpisali su danas u prostorijama Gradske uprave Sporazum između Grada Zagreba i Pravne klinike Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a partnerski odnos Grada Zagreba i Klinike manifestirat će se kroz financijsku potporu grada Zagreba i mogućnost korištenja adekvatnog prostora za rad Klinike te proširivanje dosadašnjih aktivnosti preuzimanja predmeta informiranja i pravnog savjetovanja građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Budući da se potreba za pravnom pomoći sve više povećava- dosad su pružili pomoć u gotovo 3000 slučajeva, te da 117 studenata volontera radi u par smjena, dogovoreno je da se pronađe adekvatniji prostor. Najveći čin je darivanje sebe, pomaganje drugima i zbog toga će vam Grad osigurati ne samo prostorne i tehničke, već i materijalne uvjete, te sredstva za rad Klinike uvrstiti u proračun”, obećao je gradonačelnik Bandić.

Pravna klinika utemeljena je kako bi studenti imali prilike steći praktična znanja i vještine, ali i kako bi  angažirali studente da rade za opće dobro i pomažu ugroženim slojevima stanovništva pružajući im besplatnu pravnu pomoć, rekao je voditelj Pravne klinike Alan Uzelac.

„Krenuli smo relativno skromno 2010. godine sa nekoliko studenata i stranaka, no danas u Klinici djeluje preko 120 osoba, studenata, akademskih mentora sa Pravnog fakulteta, vanjskih suradnika, a broj stranaka i rasprava u 2013. godini bilo je preko 2000, no ove godine do mjeseca svibnja imali smo preko 1500 predmeta i očekujemo da će oni i dalje rasti“, napomenuo je profesor Uzelac te dodao kako pravna klinika radi s nizom partnera i ima niz projekata, a jedan od njih je i časopis „Pro Bono“ koji u potpunosti uređuju studenti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uzelac je izrekao zadovoljstvo radi dobivenog adekvatnog prostora koji je važan radi daljnjeg rada Klinike pošto se broj korisnika povećava.

„Radimo s beskućnicima, azilantima i strancima, ali i pacijentima što spada u područje Medicinskog prava, žrtvama i svjedocima kaznenih djela, a najveći broj predmeta u Klinici se odnosi na Radno pravo, odnosno zaštitu radnika te generalno građana koji su u ekonomskoj krizi pogođeni raznim poteškoćama i ovrhama“, istaknuo je voditelj Klinike Uzelac te rekao kako će Klinika i dalje biti otvorena načelno svima, no tek nakon ljetne stanke, odnosno ljetnih praznika studenata.

„Zahvaljujem se profesorima Sikiriću i Uzelcu i mladim kolegama što su pro bono pomogli ljudima. Hvala vam na ideji, trudu i radu, uvijek će biti onih koji su se našli na margini. Ovo što radite je hvale vrijedno i ulijeva nadu da solidarnost još uvijek postoji“, naglasio je Bandić te dodao kako bi svaki darovani gradski prostor trebao biti ovako kvalitetno iskorišten.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Daj Bog da će svaki prostor u gradu koji mi damo bude iskorišten ovako dobro kao prostor Pravne klinike – koliko bi bilo više pravde u gradu i zadovoljnijih ljudi. Ja bih bio sretan“, zaključio je Bandić.

Inače, Pravna klinka je dobila gradski prostor od 195 kvadratnih metara u Žerjavićevoj 6, a iz Grada ističu kako će način praćenja biti reguliran sporazumom, a najamnina prostora bi inače bila 4000 kuna.

Uzelac je preporučio svim budućim korisnicima da se tijekom ljetne pauze, ako je to potrebno, jave elektroničkim putem, a do daljnjega osobno ili preko telefona na broj Pravne klinike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.