Znate li da priprava za prvu pričest i potvrdu po novom traje dvije godine?

iStock

Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije donijela je i neke promjene koje se tiču priprave djece za sakramente prve pričesti i svete potvrde. Priprava po novom traje dvije godine. Do sada je uobičajena praksa bila da pripreme traju jednu godinu, stoga su mnogi roditelji bili ove jeseni u nedoumici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Župnici župa Zagrebačke nadbiskupije našli su se na meti čestih upita roditelja vezano za pripremu djece za navedene sakramente.

Od ove godine, prema odlukama Druge sinode, priprava za sakramente prve pričesti i svete potvrde traje dvije godine. To znači da se djeca u pripravu za prvu svetu pričest uključuju u drugom razredu, a za svetu potvrdu u sedmom razredu.

Doznajemo kako je dio roditelja tražio od pojedinih župnika, ali i od Nadbiskupskog duhovnog stola dopuštenje da dijete pohađa pripravu za sakrament u onoj župi u kojoj priprava i dalje traje godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odredbe Druge sinode su jasne

No, odredbe Sinode su jasne, na što je Nadbiskupski duhovni stol podsjetio sve župnike Zagrebačke nadbiskupije.

Možda će vas zanimati

Prva sveta pričest: Zapamtimo da su roditelji prvi navjestitelji vjere svoje djece

POSEBNO SLAVLJE U VJERNIČKOM ŽIVOTU

”U kršćanskoj inicijaciji djece posebnu pozornost valja posvetiti njihovoj pripravi za pristup sakramentu euharistije. Slavlje prve svete pričesti orijentir je i prigoda za prikladnu katehezu djece u župi, koja neka traje, u neposrednoj pripravi, barem dvije godine, s posebnom brigom za uvođenje djece u redoviti sakramentalni i liturgijski život”.

”Bliža priprava za slavlje sakramenta potvrde, koja će slijediti poseban program župne kateheze za potvrđenike, neka traje dvije godine”, navodi se u odlukama Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako dijete ne pohađa vjeronauk u školi, koji po svom programu nije istovjetan sadržaju kateheza u župama, priprema za sakramente traje tri godine, od drugog do četvrtog razreda osnovne za prvu svetu pričest i od sedmog razreda osnovne škole do prvog razreda srednje škole za sakrament svete potvrde.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.