Prva sveta pričest: Zapamtimo da su roditelji prvi navjestitelji vjere svoje djece

Prva sveta pričest je posebno slavlje u kojem djeca u dobi od 10-tak godina (kod nas u 3. razredu osnovne škole) po prvi puta pristupaju euharistijskom stolu, te u pričesti blaguju tijelo Kristovo, koji je rekao: “Tko jede moje tijelo i pije moju krv, u meni ostaje i ja u njemu” (Iv 6,56). Od davnih vremena, ova su se slavlja održavala na vrlo svečani način i uvijek su prilika da se u tom trenutku obnove i krsna obećanja.

Prva sveta pričest je jedan od sedam svetih sakramenata, te zajedno s krštenjem i potvrdom čini tzv. sakramente kršćanske inicijacije.

Prvu svetu pričest po prvi puta primaju vjeroučenici trećih razreda osnovnih škola. Nakon završene priprave, po prvi puta, pristupaju sakramentu pomirenja (ispovijedi), a nakon toga, svečano, u nedjeljnom euharistijskom slavlju, primaju svoju prvu sv. pričest.

Roditelji su prvi najvjestitelji vjere svoje djece i to ne samo riječima nego prvenstveno svojim primjerom. Bračna i obiteljska duhovnost, razgovor o Bogu u okrilju obitelji i zajednička molitva bitne su oznake i vrline jedne kršćanske obitelji koja tako svojim članovima omogućuje rast i sazrijevanje, ne samo u vjeri, nego u svakom pogledu.

Sveta pričest je sakrament u kojem pod prilikama kruha i vina primamo pravo tijelo i pravu krv Isusa Krista. Taj je sakrament ustanovio Krist Gospodin na posljednjoj večeri.

Posebna pažnja se pridaje spremanju djece za ovaj sakramenat. U župama se, nakon obuke za vrijeme trajanja župnoga vjeronauka, priređuje zajedničko misno slavlje prve pričesti.

Prvoj pričesti prethodi i prva ispovijed. Preporučuje se da prva ispovijed ima posebno obilježje. Najbolje je da se obavi tjedan dana prije pričesti u obliku pokorničkog bogoslužja.

U slavlju prve pričesti vrlo značajno mjesto zauzima obnova krsnih obećanja. Tada djeca – prvopričesnici – sami izražavaju svoju vjeru koju su, na njihovu krštenju, ispovjedili roditelji i kumovi.

Možemo reći da je euharistija u stanovitom smislu izvor svih ostalih sakramenata. Zato što je u euharistiji u najpotpunijem smislu prisutan Isus Krist od kojeg svi sakramenti dobivaju spasiteljsku snagu.

Autor: Župa Remete, fb
Župa Remete, fb

Donosimo vam i predivnu recitaciju kojom prvopričesnici pale svijeće za vrijeme obreda uz pomoć svojih roditelja.

Majko, upali svijeću

Majko, upali svijeću! …Kraj mene tiho stani!

I Bogu riječi tople sa suzama iz oka kani!

Danas će u srce moje MAJKO – pod misom Isus doći!

Za mene sklopi ruke, i nemoj nikad od mene poći!

Danas ću majko obnovit krsne zavjete svoje!

I Bogu zauvijek, srce predati moje!

Uz plamen upaljenih svijeća, moja će duša sjati!

Jer danas ćemo svoje biće mlado, dragom Bogu dati!

Ljubljeni Isuse, dođi!….. Čekaju te djeca sva!

Sačuvaj srce nam čisto od svakoga zla!

Osim Tebe, radosti druge, više tražit neću!

Od danas Kriste budi sve moje… Majko, upali svijeću!

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: Župa Krapina

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.