Župa Trnjanska Savica slavi dan Stepinčeve beatifikacije i 10. godina pastoralnog centra

Foto: Plakat

U novonastalim okolnostima, i ove godine Župa blaženog Alojzija Stepinca na Trnjanskoj Savici ulazi u duhovnu pripravu za proslavu svog župnog blagdana kojeg obilježava 3. listopada, na dan kada je bl. Alojzije Stepinac beatificiran u Mariji Bistrici. Ove godine proslava će biti u znaku 10. obljetnice otvorenja Pastoralnog centra, koji je danas postao jedini prostor za liturgijska slavlja, s obzirom da crkva nije izgrađena, a OŠ Jure Kaštelana počinje s obnovom.

Duhovni program počinje u subotu, 25. rujna, biblijskom likovno-glazbenom radionicom za osnovnoškolsku djecu koju će voditi Katarina Aladrović Slovaček, a u kojoj će djeca upoznati neka zanimljiva glazbena djela klasične glazbe inspirirana Biblijom, pjesme koje se pjevaju u čast blaženom Alojziju Stepincu, te zaigrati kviz znanja na temelju likovnih predložaka.

Idućih dana, održat će biblijska večer na temu “Stepinac i Biblija”, slavit će se misa zahvalnica za 22 godine sakristanske službe u školskom predvorju, te će vjernici zajednički moći pogledati novi dokumentarni film o kardinalu Stepincu “Utjelovljena laž”, prenosi IKA.

U četvrtak 30. rujna počinje trodnevnica uoči blagdana, koju će predvoditi vlč. Marko Čolak, župnik zagrebačke Župe bl. Ivana Merza, koja također već godinama iščekuje početak izgradnje svoje župne crkve. U sklopu trodnevnice, svakodnevno će se moliti krunica uz litanije bl. Alojzija Stepinca, a nakon mise bit će euharistijsko klanjanje, te molitvena šetnja sa svijećama ulicama Savice. U subotu, 2. listopada u 9 sati, bit će pokorničko bogoslužje i ispovijed, a navečer nakon mise bit će euharistijska procesija sa svijećama, koja će još jednom obuhvatiti Pastoralni centar, školu i park.

Na sam blagdan, 3. listopada, središnja je proslava dana Stepinčeve kanonizacije. Svečano misno slavlje u 10 sati, u dvorištu OŠ Jure Kaštelana, predvodi prijašnji župnik, u čije vrijeme je uređen Pastoralni centar i blagoslovljena kapela, vlč. Vjekoslav Jakopović, koji je sada župnik Župe Sv. Mateja ap., Zagreb – Dugave.

Providonosna je okolnost posljednju misu u istom prostoru stare škole slaviti na isti dan kada je, davne 1999. godine, slavljena i prva misa u tada novoosnovanoj Župi. Župa je zahvalna Školi i Gradu što su omogućili nesmetano korištenje navedenog prostora, a kroz koje se godinama razvijala odlična suradnja Župe i Škole na opće dobro.

Ujedno, ta Sveta misa slavi se, kako je planirano, dan prije početka radova na obnovi škole, te će vjernici Bogu uputiti molitve za sve uključene u taj veliki projekt, kao i za povoljan tijek i okolnosti izvođenja radova.

Ovogodišnja proslava dana Stepinčeve beatifikacije i 10. obljetnice Pastoralnog centra na Trnjanskoj Savici bit će čin zahvalnosti za nebrojene milosti i uslišane molitve na mjestima okupljanja – predvorju osnovne škole i kapeli Pastoralnog centra – te zajednički vapaj Gospodinu da proslavi svoga Slugu, bl. Alojzija Stepinca pred očima hrvatskoga naroda i cijeloga svijeta, da blagoslovi one koji su omogućili dugogodišnje korištenje školskog predvorja za potrebe Župe, te da providi što je potrebno za izgradnju nove škole i župne crkve na Trnjanskoj Savici.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr