20 godina od pobjede Dinama nad Partizanom 5:0: Tuđman mi je rekao ‘Vlak, moglo je to i bolje’

Foto: snimka zaslona

30. srpnja 1997., prije 20 godina, kada su plavi u uzvratnoj utakmici 2. pretkola Lige prvaka, u prvoj nogometnoj utakmici Hrvata i Srba nakon rata, s 5:0 u Maksimiru razbili Partizan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ta će utakmica zauvijek ostati u sjećanju, meni i svim navijačima Dinama i Hrvatske”, govori u razgovoru za Goal Marijan Vlak.

“Bila je to prva velika sportska priredba nakon rata dva kluba s prostora bivše SFRJ, koja je u prvom redu bila psihološki teška utakmica za igrače, mene, klub… jednostavno da je završilo negativno, bilo bi puno problema za sve. Ali, sve je bilo odrađeno na najbolji način, svi su bili ponosni na Dinamo.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Bila je to i politička utakmica, ne samo sportska. Ali na terenu se to nije osjetilo, igrao se nogomet, politika je bila u drugom planu, mi s momčadi nismo osjetili previše politiku. Ali dakako da smo znali da se stvarala atmosfera nogometnog ludila jer cijela država, ne samo dinamovci, živjela je za tu utakmicu, nije bilo podjele navijača, Dinamo, Hajduk, Rijeka… svi su bili jedno i stali iza nas, i to smo osjetili kao veliku podršku”, dodao je.

O proslavi kaže:

“Uf… to je bilo na Okrugljaku, došao je pokojni predsjednik dr. Franjo Tuđman i sjećam se kako smo ušli kad je on već bio ondje i sad kad dolazite na neki protokol gdje je predsjednik, ne znate kako se ponašati, ne možete samo tako doći predsjedniku. Tako da sam ja došao negdje sa strane, a Canjuga odmah skočio po mene ‘Što čekaš, zašto nisi došao do predsjednika?!’. I sjednem ja tako ondje i on mi u jednom trenutku kaže: ‘E, Vlak, dobro je bilo…, ali moglo je biti još bolje!’ Ja si mislim ‘Što sad nije u redu?!’, a Canjuga sjedi pokraj mene, predsjednik nabaci onaj svoj osmijeh i govori mi ‘Moglo je to biti bolje’!? Ha dobro, što da kažem…”, ispričao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.