41. olimpijada u šahu

U 5. kolu 41. Olimpijade muška šahovska reprezentacija Hrvatske pobijedila je Makedoniju s 2,5:1,5.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to treći susret s Makedoncima na olimpijadama i naša treća pobjeda. Junak meča bio je opet Ivan Šarić, koji je agresivnom igrom isprovocirao Trajka Nedeva da uzme „otrovnog“ pješaka i zatim ga žrtvom topa stavio pred mat ili velike materijalne gubitke. Odličnu partiju odigrao je i Robert Zelčić, koji je u sjajnom pozicijskom stilu nadvisio Vlatka Bogdanovskog, dok je Mladen Palac mudro remizirao u trenutku kad mu je protivnik prijetio preuzimanjem inicijative. Zdenko Kožul je izvrsnom taktičaru Nikoli Mitkovu dopustio opasnu žrtvu kvalitete na koju nije našao pravi odgovor, pa je Mitkov preveo igru u tehnički dobivenu završnicu s dvije lake figure protiv topa. Prvi rejting favorit Rusija odigrala je s Bugarskom tek 2:2, iako je na prvoj ploči Vladimir Kramnik na impresivan način svladao Veselina Topalova. No, uzvratio je Valentin Iotov, koji je na trećoj ploči kao crni neočekivano pobijedio Sergeja Karjakina. Srbija je izdržala 2:2 protiv Azerbejdžana, Kina nije uspjela pobijediti Nizozemsku, a Ukrajina je izgubila prvi susret jer je Vasilij Ivančuk pretrpio drugi poraz na Olimpijadi od Rustama Kasimdžanova. Poražena je i Norveška, koju predvodi svjetski prvak Magnus Carlsen. Norvežani su izgubili od Armenije s 2,5:1,5.

Poslije 5. kola vode Kazahstan, Srbija, Azerbejdžan, Bugarska, Uzbekistan, Kuba i Gruzija sa po 9 meč-bodova, a Hrvatska za njima zaostaje samo jedan bod. Slijedi jedan dan odmora, a 6. kolo igra se u petak.

Drugi poraz Hrvatica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 5. kolu 41. Olimpijade u Tromsou ženska šahovska reprezentacija Hrvatske neugodno je iznenadila porazom od Švicarske s 2,5-1,5.

Nakon jednog remija i jedne pobjede, u trećem susretu sa Švicarkama na olimpijadama bili smo po rejtingu favoriti, ali smo nakon slabe igre zasluženo poraženi. Krah je najavila Valentina Golubenko, koja je poslije površne igre u središnjici izgubila dva pješaka, a poslije joj se pridružila i Zrinka Deur-Šarić, koja je previdjela jednopotezni taktički udar i ostala bez pješaka. Srećom, Valentina je upornom obranom uspjela spasiti pola boda, dok je Zrinka pretrpjela prvi poraz na Olimpijadi. Borka Frančišković je s kvalitetom više bila vrlo blizu pobjedi, ali nije pronašla pravi plan i redukcijom materijala njena je protivnica izborila remi, a Mara Jelica je remizirala nakon velike borbe u nešto boljoj topovskoj završnici. Kina je lako nadigrala Indoneziju s 3,5:0,5, Mađarska je zaustavila Iran s 2,5:1,5, a u velikom derbiju Rusija je istim omjerom svladala Gruziju. Iznenađenje kola je pobjeda Srbije nad trećim nositeljicama Ukrajinom s visokih 3:1. U meču se dogodio neobičan događaj. Natalija Žukova je u završnici topa i lovca protiv topa nakon dugog manevriranja dočekala pogrješku Marije Rakić i mogla ju je forsirano matirati točno u dopuštenom 50. potezu, ali je propustila tu priliku i nakon maratona od 181 poteza sklopljen je remi.

Kina, Mađarska i Rusija po 10 meč-bodova, Nizozemska, Srbija i Kazahstan po 9 bodova itd.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska je u sredini ljestvice sa 6 bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.