A u Srbiji ga napadaju zbog načina proslave gola: Otac švicarskog junaka prošao pravu torturu mučenja u srpskom zatvoru!

Foto: fah

Kako smo već pisali u utakmici, koja je za neke bila i više od nogometnog, sportskog događaja, na Svjetskom prvenstvu, između Srbije i Švicarske slavili su – Švicarci 2:1. U Srbiji su bijesni zbog toga, malo na glavnog suca utakmice, a još više zbog navodno spornog načina proslave dvojice junaka utakmice, inače porijeklom sa Kosova. Dvojica švicarskih junaka su Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri, obojica su Srbiji dali golove, prvi izjednačujući, a drugi pobjednički u samoj završnici.  Porazom je Srbija zapravo došla na rub ispadanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Xhaka je zabio u 52. minuti za 1-1, a Shaqiri u 90. za veliku pobjedu Švicaraca i slavlje Kosovara i Albanaca diljem svijeta. U Srbiji su bijesni jer su navodno igrači porijeklom s Kosova provocirali tijekom proslave…

Portal 24 sata donosi priču o tome tko je švicarski junak Granit Xhaka?

Naime, Xhaka je imao motiv za veliki izljev emocija poslije gola Srbiji na Svjetskom prvenstvu. Njegov je otac Ragip, otkrio je Xhaka nedavno engleskim medijima, tri i pol godine proveo u beogradskom zatvoru. U zatvoru je završio jer je kao 22-godišnji student 1986. sudjelovao u demonstracijama protiv vlasti u Beogradu. Osudili su ga na šest godina robije, a bio je smješten u ćeliju s još četvoricom muškaraca i smio je izaći svaki dan – na samo deset minuta”, prenosi portal 24 sata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo u srbijanskim medijima, koji su se obrušili na igrače porijeklom s Kosova, o tome ni slova.
”Koliko ja znam, njegovih prvih nekoliko mjeseci u zatvoru bili su u redu. Ali onda su počela premlaćivanja. Njegova me priča, kao sina, duboko dirnula. Stvarno je duboko u mom srcu i tako tragična priča. Ponekad ga zamolim da mi je ponovno ispriča, mislim da mi još nije otkrio sve. U nekim trenucima osjećam kao da je nešto progutao i nije ispljunuo istinu. Možda je toga bilo previše i želio je poštedjeti djecu sve te žalosti”, rekao je  Granit te je dodao:

”On je bio ponosan Kosovar i mislio je da taj narod ima pravo postojati. Ustao je za njegova prava, bila su to temeljna demokratska prava kao što je glasovanje. Nije se radilo samo o njemu. Uhićene su i druge osobe, uključujući i njegova ujaka kojega su zatvorili nekoliko godina prije, a dobio je 15 godina. Bilo je to strogo politički. Otac mi je upitao: “Zašto mi nismo ovdje demokrati? Zaslužujemo biti i zaslužujemo da nas se čuje…”

Podsjetimo, tu tužna priča ne staje, naime, majka Granita i  njegova brata Taulanta, koji je također nogometaš, ali je odabrao albansku reprezentaciju, upoznala je njihova oca samo tri mjeseca prije nego što je ovaj završio u zatvoru. I, unatoč tomu, čekala ga je više od tri godine. O majci danas Xhaka kaže:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Imam nevjerojatno puno poštovanja za svoju majku, nikad nisam čuo za ženu koja bi nakon samo tri mjeseca veze u tako mladim godinama imala strpljenja čekati. Nevjerojatna je osoba.”

Kad je Ragipu kazna smanjena pušten je zajedno sa svojim ujakom, nitko nije znao da su pušteni dok nisu pokucali na kućna vrata svojim obiteljima. Vrlo brzo nakon toga odselili su se u Švicarsku, gdje se Granit rodio 1992. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.