Arijan Huceljak svjetski prvak u jedriličarskoj kategoriji F3J: ‘Put do ovih rezultata bio je dug’

Foto: fah

Zamjenik gradonačelnika Slavonskog Broda Hrvoje Andrić u srijedu je na prigodnom prijemu čestitao Arijanu Huceljaku, članu Aerokluba Brod osvajanje titule najboljeg jedriličara na svijetu u kategoriji F3J radio upravljanih jedrilica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mladi slavonskobrodski jedriličar vlasnik je i titule najboljeg europskog jedriličara u ovoj kategoriji. Uz to prvi je u povijesti kojem je uspjelo u dva ciklusa spojit europski i svjetski naslov 2015.-2016. , te je pothvat ponovio i u ciklusu 2017.-2018. godina.

Svjetsko prvenstvo u kategoriji F3J radioupravljanih jedrilica održano je od 22. do 28. srpnja u rumunjskom Brašovu gdje se za titulu titulu najboljeg na svijetu borilo se 46 natjecatelja iz 16 zemalja. Drugo mjesto pripalo je Jody Milleru iz SAD-a, a treće Švicarcu Cedericu Dussu, a o Huceljakovoj dominaciji najbolje govore podaci da je razlika između prvog i drugog mjesta iznosila 9,4 boda, dok je razlika između drugog i četvrtog bila unutar jednog boda.

Foto: fah
Foto: fah

“U gradu imamo vrlo uspješnih sportaša, ali ne i da ovako suvereno vladaju u svojoj kategoriji”, rekao je Andrić čestitajući Hucaljuku na uspjehu i podsjećajući da je zbog svojih ranijih rezultata mladi jedriličar već u dva navrata bio gradski sportaš godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Put do ovih rezultata bio je dug jer sam se ovim sportom počeo baviti s četiri , a natjecati se s devet godina. Ne mogu reći koliko smo vremena proveli na Aerodromu Jelas. To je 365 dana u godini, a onda su i rezultati počeli dolaziti”, rekao je Hucaljuk podsjećajući da je uspjehu pridoljelo sponzorstvo profesionalnog prozvođača jedrilica iz Bugarske s kojima surađuje već 13 godina.

“Jedrilica ove klase veličine je do četiri metra i težine 1-2 kilograma i potežu je dva čovjeka. Nakon toga nastojim naći tople struje i jedrilicu zadržati u zraku 10 minuta, a potom spustiti na zadanu točku. Jedrilice smo u početku radili sami, ali smo uvidjeli da vrhunske rezultate ne možemo postići bez profesionalne opreme koja je vrlo skupa. Modeli koje koristim izrađeni su od karbona i koštaju nekoliko tisuća eura”, kaže Hucaljuk i napominje da je Hrvatskoj od tridesetak jedriličara u ovoj kategoriji on ostao jedini.

Skupoća jedrilica nije jedini razlog za ovakvu situaciju kazao je otac i glavna potporna snaga mladom jedriličaru Milivoj Hucaljuk koji je podsjetio da je baza za mlade jedriličare nekada bila nastava tehničkog odgoja iz kojeg se zbog smanjene satnice jednostavno izgubilo jedriličarstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uz početničke modele od 50 do 100 eura mladi bi se mogli baviti jedriličarstvom i provoditi vrijeme na otvorenom”, rekao je Milivoj i naglasio da su vrhunski svjetski rezultati Arijanu donijeli i nekoliko ponuda, od onih vezanih uz promjenu matičnog kluba do onih koji su uključivali ponudu za promjenu državljanstva, ali je unatoč teških trenutaka prevladala vezanost za rodni grad.

Arijan je trenutno samozaposlen u vlastitoj tvrtki gdje koristi znanje stečeno na Fakultetu elektrotehnike i svoju ljubav za ljetjelice, te radi na razvoju upravljačkog sustava za bespilotne letjelice koje se koriste u komercijalne svrhe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.