Armada se pojavila iznad sjeverne tribine na Rujevici s prekriženom crvenom komunističkom petokrakom

Foto; snimka zaslona

Klub navijača Rijeke, Armada, pronašo je način za navijanje, pa su tako navijali iza sjeverne tribine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvjesili su hrvatsku zastavu s natpisom Riječani, ali i zastavu s prekriženom petokrakom.

“Gazi, gazi crvene”, uzvikivali su.

“Obersnel, Obersnel, pičko jedna smrdljiva, pi*ko četnička, mi te mrzimo”, poručili su prosvjedujući protiv komunističke crvene petokrake koja je postavljena na riječkom neboderu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Samo se u Obersnelovoj Rijeci ružinave petokrake još uvijek mogu prodavati pod umjetnost”

Podsjetimo, na području Republike Hrvatske nakon završetka Drugoga svjetskog rata dogodila su se masovna ubojstva počinjena pod simbolom crvene petokrake, a zločini su nastavljeni i tijekom Domovinskog rata.

“To je jasan simbol komunizma, jednog totalitarnog sustava. Bez obzira što su ti ljudi koji su tad ulazili u Rijeku pod tim simbolom konačno donijeli priključenje Rijeke Hrvatskoj, odnosno tadašnjoj Jugoslaviji, ostaje činjenica da je isticanje tog simbola zapravo veličanje komunizma.Takva zvijezda je, koliko znam, stajala na istom tom mjestu i 50-ih godina. Dakle, nije postavljena odmah 1945., baš kada je došlo do tog oslobođenja, nego puno kasnije. Dakle, to je vraćanje u doba komunizma i jasno veličanje tog totalitarnog sustava. Govoriti o nekakvoj umjetnosti je zapravo poraz zdrave pameti.” rekao je ugledni povjesničar s Hrvatskog instituta za povijest, dr. sc. Mario Jareb u razgovoru za Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dr. sc. Mario Jareb za Narod.hr o postavljanju crvene petokrake u Rijeci: ‘To je poraz suvremenih europskih demokratskih vrijednosti’

> Dr. sc. Banac za Narod.hr o crvenoj petokraki u Rijeci: ‘Obično se veli ‘neokomunisti’, ali u slučaju Obersnela riječ je o paleokomunistu’ 

> Zašto HINA i HRT nisu izvijestili o Rezoluciji EP-a kojom se izjednačavaju komunizam i nacizam? – Evo što u njoj piše!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Petir za Narod.hr o novoj rezoluciji EP-a kojom se izjednačavaju komunizam i nacizam: ‘Zataškavati i prešućivati zločine jednog totalitarizma unosi trajni nemir u društvo’

Mnogi su komentirali kako je gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel imao priliku Rijeku pokazati kao moderni grad, no on se svojim istupima, obnovom Titova broda Galeb i ovakvim projektima pod krinkom umjetnosti nije odmaknuo od komunističke prošlosti.

„Obično se veli ‘neokomunisti’, ali u slučaju Obersnela riječ je o paleokomunistu, koji misli da nas još uvijek može silovati sovjetskim petokrakama što su ih kronstadtski mornari nosili pri jurišu na Zimski dvorac. Ne samo da nisu osvojili pet kontinenata nego im se carstvo svelo na propalu Rijeku, gdje se ružinave petokrake još uvijek mogu prodavati pod umjetnost“,, prokomentirao je za naš portal početkom siječnja pokojni povjesničar dr. sc. Ivo Banac.

Brojni Riječani izašli su jučer na ulicu i pobunili se protiv nametanja i isticanja ovog komunističkog simbola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petokraka u Rijeci unatoč Rezoluciji EP-a

Rezolucija koju je Europski parlament usvojio prije godinu dana jasno poziva sve države članice EU-a da provedu jasno i principijelno preispitivanje zločina i djela agresije koje su počinili totalitarni komunistički režimi i nacistički režim. U njoj se, između ostalog, izražava zabrinutost zbog kontinuirane upotrebe simbola totalitarnih režima u javnom prostoru i u komercijalne svrhe te podsjeća na to da je nekoliko europskih zemalja zabranilo upotrebu i nacističkih i komunističkih simbola.

Također se napominje da u javnim prostorima nekih država članica (parkovima, trgovima, ulicama itd.) i dalje postoje spomenici kojima se veličaju totalitarni režimi, što otvara put iskrivljivanju povijesnih činjenica o posljedicama Drugog svjetskog rata i propagiranju totalitarnog političkog sustava.

Unatoč osudi komunističkih simbola, Rijeka je kao Europska prijestolnica kulture uvrstila petokraku u svoj program. Podsjetimo i kako je revizija pronašla niz nepravilnosti vezanih uz provedbu projekta Rijeka 2020 – EPK te istoimene tvrtke koju su zajednički osnovali Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija. U sve je bila uključena i policija zbog istrage o pogodovanju tvrtki iz Srbije, a osumnjičeno je više osoba.

> Nakon otkrića niza nepravilnosti i sumnje za pogodovanje tvrtki iz Srbije, Emina Višnić više nije direktorica tvrtke Rijeka 2020.

“Riječ je o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku. Instalacija je sastavni dio programa Izvrnuti džep – umjetničke intervencije u javnom prostoru u organizaciji Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, u sklopu programskog pravca Doba moći… Spomenik crvenoj Rijeci postavljen je 20. rujna, na dan kada je 1943., poslije kapitulacije Italije (8. rujna 1943.) Izvršni odbor ZAVNOH-a donio odluku, koja je kasnije potvrđena na zasjedanju ZAVNOH-a u Plaškom, o priključenju Rijeke matici zemlji Hrvatskoj, kao i Istre, Zadra te ostalih krajeva koje je u Drugom svjetskom ratu okupirala Italija. Postavljena na vrh Riječkog nebodera ova umjetnička intervencija reminiscira crvenu zvijezdu koja je na isto mjesto bila postavljena 1945. godine. Izvan dohvata i uperen k nebu ovaj samoobrambeni spomenik otvara pitanje pozivanja (ne)željenoga gosta (zvijezde petokrake) u tkivo grada, pitanje defanzivnosti kao vječnog pratitelja napada na neželjeno i začaranog kruga koji se stvara takvim odnosom, stoji u objašnjenju o instalaciji na službenim stranicama EPK Rijeka 2020.

Skulptura će biti tamo do 4. listopada 2020. godine.

Titula Europske prijestolnice kulture

Europska prijestolnica kulture je titula koju od 1985. godine dodjeljuje Europska komisija u natjecanju među gradovima koji moraju dokazati da kulturu vide kao važno područje svojeg razvoja i svoje preobrazbe.

Projekt Europske prijestolnice kulture (EPK) donosi ulaganja financijskih sredstava u razvoj kulture u gradu koji ponese titulu – i to javnih europskih sredstava, nacionalnih, regionalnih i lokalnih, ali i doprinos sponzorskih sredstava. Postavši Europskom prijestolnicom kulture, Rijeka je uvrštena na popis šezdesetak europskih gradova koji su ovu titulu nosili do sada poput Dublina, Liverpoola, Atene, Roterdama, Genove i mnogih drugih.

Rijeka je ujedno i prvi hrvatski grad koji nosi ovaj naslov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.