Asocijacija na Drugi svjetski rat: Zbog pjesme ’10 njemačkih bombardera’ Englezi bi se mogli naći u problemima

London, 13.06.2021 - Utakmica 1. kola D skupine Europskog nogometnog prvenstva, Engleska - Hrvatska na Wembley stadionu u Londonu. Na slici engleski izbornik Gareth Southgate. foto HINA/ Daniel KASAP/ ds

Jedan od najvećih derbija osmine finala Europskog nogometnog prvenstva igrat će Engleska i Njemačka. Naravno, kako se igra na Wembleyju tako svoje šanse da pobjede Njemačku vide Englezi, koji su tek dva puta slavili protiv njemačke reprezentacije. Podsjetimo, utakmica Engleska – Njemačka igra se u utorak 29. lipnja s početkom u 18:00 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Englezi su osvojili prvo mjesto u skupini D te su tako dobili mogućnost i četvrtu utakmicu zaredom igrati na svom nogometnom hramu, nakon Hrvatske, nakon Škotske te Češke Englezi će na Wembleyju dočekati Nijemce, radi se o nogometnom okršaju koji budi tenzije, poglavito na engleskoj strani. Tenzije dižu mediji, a to se onda reflektira i na ponašanje navijača, engleskim navijačima ne treba puno da bi se ”zapalili”. Posebno kada je na suprotnoj strani Njemačka. Svojedobno je legendarni engleski napadač Gary Lineker rekao da je nogomet sport u kojem igraju 11 protiv 11, ali da uvijek pobjeđuju Nijemci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navodno su organizatori zabrinuti, iako se ne očekuju nikakvi problemi. Uostalom, Nijemci i Englezi toliko su puta (osam) do sada igrali, i toliko su puta Englezi navikli da ih Nijemci pobjeđuju tako da se problemi na očekuju. Navodno je Engleski nogometni savez (FA) u strahu  od engleskih navijača, boje se jedne pjesme zbog koje bi se mogli naći u problemima, a koju su engleski navijači već pjevali i na ovom Europskom prvenstvu, ali i u nekim ranijim prigodama.

Radi se o pjesmi “10 German bombers” (10 njemačkih bombardera), pogodili ste, pjesma asocira na Drugi svjetski rat, bombardiranje njemačkih gradova od strane engleskog zrakoplovstva. Pjesma se odnosi i na njemačke zrakoplove koje su pripadnici britanskog Kraljevskog zrakoplovstva (RAF) obarali tijekom Drugog svjetskog rata iznad Engleske u ”bitci za Britaniju” 1940. godine. Dužnosnici Engleskog nogometnog saveza upozorili su navijače da takve stihove zaborave, u suprotnom bit će im onemogućen odlazak na preostale utakmice na ovom Europskom prvenstvu. Englezi imaju velike ambicije, nalaze se u tzv. lakšem dijelu ždrijeba, a utakmica polufinala i finala igrat će se na Wembleyju. Samo, treba doći do polufinala. Kako Englezi igraju neće biti lako…

“Naše navijače uvijek potičemo da podržavaju momčad isključivo na pozitivan način prije, za vrijeme i nakon utakmice. Neka ova naša poruka im bude još jedno upozorenje uoči utorka. Najoštrije ćemo sankcionirati svako diskriminirajuće ponašanje ili nepoštovanje i poduzet ćemo sve mjere da utakmice ovog Europskog prvenstva koje se igraju u Engleskoj budu sigurno i ugodno iskustvo za sve”, poslali su poruku iz Engleskog nogometnog saveza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki pišu da bi zbog takve pjesme Engleska mogla biti izbačena s Eura, što je, dakako, pretjerivanje, i što se neće dogoditi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.