Bivšem predsjedniku Barcelone prijeti 11 godina zatvora

Foto, fah

Španjolsko državno tužiteljstvo zatražilo je 11-godišnju zatvorsku kaznu za bivšeg predsjednika Barcelone Sandra Rosella koji je optužen za pranje novca i formiranje zločinačke organizacije preko koje je oprano” više od 35 milijuna dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rosell je priveden u svibnju 2017. godine i od tada se nalazi u pritvoru čekajući početak suđenja.

Bivšeg čelnika katalonskog velikana se sumnjiči da je u suradnji s bivšim predsjednikom Brazilskog nogometnog saveza (CBF) Ricardom Teixeirom u Južnoj Americi “oprao” više od 35 milijuna dolara. Rosella se optužuje da je mimo zakona prodavao marketinška prava Barcelone, a prihodi su “provedeni” su kroz poslovne knjige u porezinim oazama, iako su trebali biti prijavljeni u Španjolskoj.

Prema optužbi Rosell i njegovi suradnici su nezakonito uzeli 15 milijuna eura provizije od prodaje tv prava. Taj su iznos navodno oprali i izvukli preko fiktivnih tvrtki osnovanih u Andori. Cijelu operaciju Rimet pokrenuo je FBI kada su 2015. krenula privođenja u FIFA-i zbog mita i korupcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rosell je bio predsjednik Barcelone od 2010. do 2014. godine, a pod njegovim vodstvom Barca je osvojila devet trofeja pri čemu Ligu prvaka (2011) i dva španjolska prvenstva. Klub je napustio kada je protiv njega pokrenuta istraga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.