Bivši hrvatski olimpijac Jakov Fak odustao od mogućnosti da u Pjongčjangu nosi slovensku zastavu

Foto: fah

Bivši hrvatski olimpijac Jakov Fak koji je na zimskim Olimpijskim igarama u Vancuveru za Hrvatsku osvojio brončanu medalju u biatlonu u Pjongčjangu po drugi put na olimpijskoj smotri nastupa u dresu Slovenije, ali je odustao od mogućnosti da bude izabran za nositelja slovnske zastave na mimohodu prilikom otvaranja igara, potvrdio je u petak slovenski olimpijski odbor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Onoga tko će tom prilikom nositi slovensku “tribarvnicu” trebali su interaktivno, preko Facebooka, izabrati slušatelji i gledatelji slovenskog radija i televizije. Slovenski olimpijski odbor je uz Faka predložio još i trkačicu na skijama Vesnu Fabijan i hokejaša Mitju Robara. No, onda su se, prema navodima medija, pojavili i neki negativni komentari i neprimjerene ocjene kako bi bilo čudno da slovensku zastavu nosi Hrvat, pa je Fak dobrovoljno odustao od mogućnosti da bude prvi u povorci.

Negativne komentare osudilo je vodstvo olimpijskog odbora Slovenije.
“Vodstvo Olimpijskog komiteta Slovenije s velikom zabrinutošću i ogorčenjem prati reakcije sportske javnosti i nekih naših medija glede kandidature Jakova Faka. On je sportaš od glave do pete i čovjek velikog moralnog integriteta. Naglašavamo da nikad u sportu nismo dopustili da bi dolazilo do prebrojavanja i odvajanja jer je sport nešto što povezuje. Tu ćemo ideju i dalje zastupati, pružati Faku svu potporu, a uvjereni smo da u tom imamo potporu cijele dobronamjerne sportske javnosti”, naveo je u izjavi slovenski olimpijski komitet, dodavši da će nositelj zastave biti poznat u ponedjeljak.
Inače, Jakov Fak je nosio hrvatsku zastavu na otvaranju XXI. ZOI u Vancouveru, a prije njega čast da u svečanom mimohodu nosi hrvatsku zastavu čak tri puta pripala je najboljoj hrvatskoj sportašici svih vremena Janici Kostelić koja je hrvatsku trobojnicu nosila na ZOI u Naganu 1998., ZOI u Salt Lake Cityu 2002. te na ZOI u Torinu 2006. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.