Pandemija koronavirusa razbuktava se u Hrvatskoj: Treba li se olimpijcima poput Sinkovića omogućiti treniranje?

Foto: fah

Pandemija opasnog koronavirusa, koja se sve više rasplamsava u Hrvatskoj, prema najnovijim informacijama u našoj zemlji 128 je pozitivnih na koronavirus, razlog je zašto se Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske odlučio na  mjeru zabrane organiziranog treniranja. Mnogi sportaši zbunjeni su glede definicije ”organiziranog treninga.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li to samo onaj trening kakav znamo s nogometnih terena ili iz košarkaških dvorana ili je to čak i trening kada, recimo, jedan nogometaš šutira vrataru koji je od njega udaljen 15-20 metara bez ikoga drugog na stadionu ili kada se dva tenisača napucavaju svako s osnovne crte? Je li kršenje protuepidemijskih postulata možda i to kada sportaš trči na Sljeme i tamo odradi set vježbi snage?

Osim toga, je li pravedno kada se veslačkim olimpijskim pobjednicima braći Sinković zabrani trenirati na Jarunu, dok su na trenerskoj stazi uz jezero na stotine šetača, trkača, rolera, biciklista?

Što za taj paradoks na hrvatski način kaže njihov trener Nikola Bralić?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Sukladno odredbi Stožera civilne zaštite RH, Gradski ured za sport i mlade zabranio je korištenje svih sportskih objekata u gradu Zagrebu, a istovremeno nitko nije zabranio svim onim ljudima da nesmetano šetaju po tom istom sportskom centru u kojem je nama zabranjeno trenirati. Mi se slažemo da ne izlazimo nikamo kada bude potpuna karantena, kada nitko ne bude smio izaći iz kuće. No, koliko vidim, gradonačelnik još poziva ljude da izlaze na zrak, potiče ih na to i ministar zdravstva, a mi na tom istom zraku ne možemo trenirati, a u stanju smo osigurati maksimalno kontrolirane uvjete, uz traženu socijalnu distancu. U vodi imamo čistu situaciju, prilično velik razmak u stazama, a svaki od naših veslača može imati svoju svlačionicu a i hangari su nam odvojeni. Osim toga, Valent i Martin su u dvojcu udaljeni metar i 35 centimetara jedan od drugoga. I zato molimo da nam se, dok ne dođe do odluke o potpunoj karanteni stanovništva, omogući da održavamo ono što smo u smislu sportske forme dosad postigli”, rekao je Bralić, prenosi Večernji list.

Svjestan problema s kojima se suočava vrhunski sport reagirao je državni tajnik za sport Tomislav Družak:

”Ponukani pitanjima iz brojnih nacionalnih sportskih saveza, Stožer smo upoznali s činjenicom da postoji određeni broj vrhunskih sportaša koji su se kvalificirali na Olimpijske igre, ali i neki koji su vrlo blizu, pa smo pitali mogu li se napraviti neka izuzeća za treninge u strogo kontroliranim uvjetima. A posebice kada je riječ o treningu na otvorenom koji mogu prakticirati sportaši svih vrsta, a pogotovo jedriličari, veslači, atletičari…. U to ime poslali smo im i HOO-ov popis sportaša o kojima je riječ.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.