Bivši nogometaš Crvene zvezde koji žali za Jugoslavijom o Dinamu kao ‘politički favoriziranom klubu…’

Foto: Snimka zaslona

Bivši nogometaš Crvene zvezde i Vardara iz Skoplja, Darko Pančev, u razgovoru za Večernji list govorio je s nostalgijom o nogometu iz vremena Jugoslavije. Naime, Pančev je bio član momčadi Crvene zvezde koja je 1991. godine u Bariju osvojila Kup prvaka. Dio te generacije bio je i Robert Prosinečki, kasnije hrvatski nogometni reprezentativac. Pančev je govorio i o Prosinečkom, i danas smatra kako je Robi bio jedan od najvećih nogometaša na svijetu onoga vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdvojimo tek jedan dio iz intervjua koji se odnosi na “propuste” Darka Pančeva ili barem ono što legenda makedonskog nogometa vidi kao propust.

Za čim najviše žali legenda makedonskog nogometa?

“Gledajući s nogometnog aspekta, žao mi je zbog tri stvari. Prva je raspad bivše zemlje, pa samim tim je i Zvezda propustila šansu da u sljedeće dvije-tri godine opet osvoji Kup prvaka. Druga, što je nestala i ta reprezentacija Jugoslavije koja bi u sljedećih nekoliko prvenstava (1992., 1994., 1996., 1998.) sigurno osvojila jednu veliku medalju sastavljena od igrača moje generacije i od generacije “Čileanaca”. Treća je što sam izabrao pogrešan klub u inozemstvu, posvađao se s klubom i završio karijeru prije vremena…”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reprezentacija Jugoslavija u svojih 45 godina postojanja u nekim godinama bila je vrlo jaka, no, nikada nije uspjela ostvariti rezultat kakav je ostvarila Hrvatska na SP-u 1998. godine na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj. Drugim riječima, pitanje je bi li Šimić, Štimac, Bilić, Asanović, Vlaović…bili standardni u reprezentaciji Jugoslavije, a oni su Hrvatsku nosili do bronce na SP-u 1998.? Bez njih Hrvatska nikad ne bi bila 3. na svijetu.  Bi li pored Najdovskog i Šabanadžovića iz Zvezde u reprezentaciji Jugoslavije igrali Bilić i Štimac?

Ima li, dakle, Pančev pravo kada tvrdi da bi Jugoslavija osvajala medalje na svjetskim i europskim prvenstvima?

Činjenica je da su hrvatski nogometaši bili zapostavljeni u Jugoslaviji nisu igrali za reprezentaciju, nisu pozivani čak ni kad su to zaslužili. Sjetimo se legendarne Dinamove 1982.  Naravno, legitimna je nostalgija Pančeva za Jugoslavijom, pa i onda kad nema pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osvrnuo se Pančev i na hrvatsko nogometno prvenstvo, HNL.

“Pratim nogometna zbivanja u svim bivšim republikama i primijetio sam da je u HNL-u Dinamo kao klub u samom početku bio favoriziran čak i od tadašnje političke garniture i financijski potpomognut, tako da mu je u samom startu ta prednost donijela primat koji i do dan-danas drži”, tvrdi bivši nogometaš Crvene zvezde za Večernji list.

Je li Dinamo u Hrvatskoj privilegiran ili nije, za raspravu je, većina će potvrditi da je tome doista tako.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u bivšoj Jugoslaviji Dinamo je kao simbol Hrvatstva bio stalno na udaru. Dinamo je osvojio samo četiri naslova prvaka Jugoslavije, deset su puta modri bili drugi. To puno govori, kao što puno govori slučaj iz 1979. kada je Dinamu otet naslov prvaka, koji je Sud kasnije i potvrdio, no, NSJ nikada to nije registrirao.  Sjetimo se izjava nekih legendi Dinama koje su tvrdile da je Dinamo morao biti 30 posto jači od ostalih kako bi u Jugoslaviji imao šanse ravnopravno se boriti za titulu.

Podsjetimo, Dinamo je svojedobno igrao u Titogradu, danas Podgorici, pobijedio je Budućnost 3:2, da bi došao u Zagreb, slavio, a onda su dan kasnije novine pisale kako je susret završen 2:2, a Dinamov gol nije priznat.. Poništen je s nekoliko sati zakašnjenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.