Borussia Dortmund – posrnuli velikan europskog nogometa

Jučer, 4.veljače, pred 80.667 gledatelja na uvijek punom Signal-Iduna-Parku (bivši čuveni Westfallenstadion) na domaćem terenu u Dortmundu bivši europski prvak, te višestruki prvak Njemačke Borussia doživjela je poraz od autsajdera Augsburga 0-1 i čvrsto drži posljednje mjesto Bundeslige sa samo 16 bodova!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se događa s Borussijom?

Upravo je Borussia Dortmund klub koji je, uz Bayern, drmao Bundesligom zadnjih pet godina. Finale Lige prvaka 2013., dva osvojena naslova prvaka Njemačke 2011. i 2012., te čvrsto osvojena druga mjesta iza Bayerna u sezonama 2013. i 2014., kao i sjajan igrački kadar svrstavali su Borussiju u jednog od favorita za osvajanje Bundeslige za sezonu 2014/2015.

Imena poput Hummelsa procijenjenog na 35 milijuna eura, Reusa na 50 milijuna, Gundogana na 20 milijuna, Mkhitaryana na 21 milijun, kao i Groskreutza, Sahina, Weidenfellera, Aubameyanga, Blaszczykowskog, Subotića, Kagawe i ostalih poznata su svim nogometnim zaljubljenicima širom Europe. Trener je i dalje čuveni tvorac Borussie Dortmund Jürgen Klopp.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nogometni analitičari pokušavaju pronaći različite uzroke od kojih su najspominjaniji:

1. Katastrofalna igra obrane, osobito kiksevi Srbina Subotića.

2. Izostanak igre na polukontru i kontru koja je bila temelj osobine igre Borussie proteklih sezona. Pripisuju ga nemogućnosti izvodljivosti nakon odlaska Lewandowskog u Bayern.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Ozljede nekolicine igrača.

4. Najskuplji igrač i biser njemačkog nogometa Marco Reus koji je već glavom u Bayernu.

5. Motivacijski faktor, a pripisuje se odličnim igrama Borussie u Ligi prvaka gdje je u skupini D osvojila prvo mjesto ispred jakih Arsenala, Galatasaraya i Anderlechta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda je sve ovo gore točno ili djelomično točno, ali ostaje činjenica je da je u posljednjih pet utakmica Borussia osvojila dva od mogućih petnaest bodova i čvrsto drži zadnju poziciju u Bundesligi. Slijedi joj niz teških utakmica sa ostalim ‘fenjerašima’ koji se isto tako bore za opstanak, kao i osmina finala Lige prvaka protiv Juventusa.

Što će se događati dalje sa europskim velikanom, drugim najvećim klubom Njemačke, ne može se sa sigurnošću reći. Pokazati će dani koji dolaze u veljači.

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.