Britanac Chris Froome pobjednik ovogodišnje biciklističke utrke ‘Vuelta a Espana’

Foto: fah

Britanac Chris Froome (Sky) pobjednik je ovogodišnje biciklističke utrke “Vuelta a Espana” i tako postao prvi vozač koji je uspio osvojiti dvije trotjedne utrke u istoj godini, u srpnju je po četvrti puta u karijeri trijumfirao na “Tour de Franceu”, nakon 2008. kada je Španjolac Alberto Contador osvojio “Giro” i “Vueltu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Froome je do svog prvog naslova na “Vuelti”, dosada je tri puta završavao kao drugi u Madridu (2011, 2014, 2016), stigao na suveren način. Crvenu majicu vodećeg na utrci odjenuo je već nakon treće etape i zadržao ju sve do kraja. U odnosu na svoje najveće konkurente bio je dominantan u vožnji na kronometar, a usto je bio konstantniji od svih njih u brdskim etapama.

Na kraju je Froome slavio sa 2:15 minuta prednosti ispred drugog Talijana Vincenza Nibalija (Bahrain), odnosno 2:51 minuta ispred trećeg Rusa Ilnura Zakarina (Katjuša).

Froome je pobjedom na ovogodišnjoj “Vuelti” postao tek treći vozač u povijesti koji je uspio osvojiti “Vueltu” i Tour” u istoj godini, no prvi otkako je termin “Vuelte” 1995. godine prebačen s kraja travnja i početka svibnja na raj kolovoza i početak rujna. Dosada su “Vueltu” i “Tour” u istoj godini osvajali tek peterostruki pobjednici “Toura”, Francuzi Jacques Anquetil (1963) i Bernard Hinault (1978).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posljednja, 21. etapa vožena od Arroyomolinosa do Madrida u dužini od 117.6 kilometara bila je ujedno i posljednji natjecateljski dan za velikog španjolskog vozača 34-godišnjeg Alberta Contadora koji je prije početka “Vuelte” najavio kako će mu ona biti posljednja utrka u karijeri. Popularni “El Pistolero” bio je uvjerljivo najaktivniji vozač tijekom utrke, napadao je vodeće u svakoj prilici koja mu se pružila, u pretposljednjoj je etapi u subotu na legendarnom usponu na Angliru stigao i do etapne pobjede, ali na kraju nije stigao do pobjedničkog postolja. Utrku je završio na peto mjestu sa 3:18 minuta iza Froomea. Contador je na kraju Španjolskoj donio jedinu etapnu pobjedu na ovoj “Vuelti”, a ujedno je i najbolje plasirani španjolski vozač u ukupnom redoslijedu.

Contador je tijekom karijere tri puta osvajao “Vueltu” (2008, 2012, 2014) te po dva puta “Tour” (2007, 2009) i “Giro” (2008, 2015) čime je samo jedan od šest vozača u povijesti koji su pobjeđivali na sva tri “grand toura”.

Pobjednik posljednje etape, koja je završila u masovnom sprintu, je Talijan Matteo Trentin (Quick-Step) koji je tako stigao do četvrte etapne pobjede na “Vuelti”. No, zbog čudnog načina bodovanja te neshvatljivog ponašanja Froomea, koji je sudjelovao u završnom sprintu i zauzeo 11. mjesto, Trentin nije osvojio i zasluženu zelenu majicu za najbolje sprintera. Trentin je u toj kategoriji osvojio 156 bodova, a Froome 158. Za etapnu pobjedu u ovoj etapi Trentin je dobio 25 bodova, dok je Froome za 11. mjesto dobio pet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naslov najboljeg penjača osvojio je Talijan Davide Villella (Cannondale), koji je do većine svojih bodova stizao na usponima na počecima etapa.

REZULTATI,
21. ETAPA:
1. Matteo Trentin (Ita/Quick-Step) 3:06:25
2. Lorrenzo Manzin (Fra/FDJ)
3. Soren Kragh (Dan/Sunweb)
4. Tom Van Asbroeck (Bel/Cannondale)
5. Ivan Garcia (Špa/Bahrain)
6. Magnus Cort (Dan/Orica)
7. Kenneth Vanbilsen (Bel/Cofidis)
8. Sacha Modolo (Ita/UAE Emirates)
9. Michael Schwarzmann (Njem/BORA)
10. Daniel Hoelgard (Nor/FDJ) svi isto vrijeme

KONAČNI REDOSLIJED:
1. Chris Froome (VB/Sky) 82:30:02
2. Vincenzo Nibali (Ita/Bahrain) +2:15
3. Ilnur Zakarin (Rus/Katjuša) +2:51
4. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb) +3:15
5. Alberto Contador (Špa/Trek) +3:18
6. Wout Poels (Niz/Sky) +6:59
7. Michael Woods (Kan/Cannondale) +8:27
8. Miguel Angel Lopez (Kol/Astana) +9:13
9. Steven Kruijswijk (Niz/LottoNL-Jumbo) +11:18
10. Tejay van Garderen (SAD/BMC) +15:50

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.