Froome i službeno pobjednik “Vuelte” za 2011.

Foto: fah

Britanski biciklist Chris Froome (34) od četvrtak je i službeno upisan kao pobjednik “Vuelta a Espane” za 2011. godinu nakon što je taj naslov oduzet Španjolcu Juanu Joseu Cobu (38) zbog kršenja dopinških pravila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Cobovoj biološkoj putovnici pronađene su anomalije za razdoblje od 2009. do 2011. pa mu je Međunarodni biciklistički savez (UCI) prošloga mjeseca izrekao trogodišnju zabranu nastupa. Kako se Cobo, koji je karijeru završio još 2014. godine, nije žalio na tu odluku u roku od 30 dana, ona je postala pravovaljana te je Španjolac ostao bez svog najvećeg trofeja u karijeri.

Ovakvim raspletom Froome je za “zelenim stolom” stigao do svog sedmog naslova na velikim trotjednim utrkama, osvojio je četiri “Tour de Francea” (2013, 2015, 2016, 2017), dvije “Vuelte” (2011, 2017) i jedan “Giro d’Italia” (2018). Time se Froome izjednačio sa Španjolcima Albertom Contadorom i Miguelom Indurainom te Talijanom Faustom Coppijem na diobi četvrtog mjesta svih vremena po broju “grand tourova”, ispred njih su samo Belgijanac Eddy Merckx sa 11 te Francuzi Bernard Hinault sa 10 i Jacques Anquetil s osam.

Također, ovime se Froome upisao kao prvi Britanac koji je osvojio neku trotjednu utrku, dosada je ta čast pripadala Bradleyu Wigginsu koji je osvojio “Tour” 2012. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cobovom diskvalifikacijom promijenilo se i pobjedničko postolje na “Vuelti” iz 2011., upravo je Wiggins promoviran u drugoplasiranog, a na treću stubu je promoviran Nizozemac Bauke Mollema.

Froome ne nastupa na ovogodišnjem “Touru” koji je upravo u tijeku zbog loma noge kojega je zadobio tijekom utrke “Criterium du Dauphine” prošloga mjeseca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.