Slučaj Chrisa Froomea zaključen: Britanski biciklist može nastupiti na Tour de Franceu

Foto: fah

Svjetska biciklistička federacija (UCI) u ponedjeljak objavila da je slučaj Chrisa Froomea zaključen i da britanski biciklist može nastupiti na Tour de Franceu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“WADA je 28. lipnja obavijestila UCI da će prihvatiti, na temelju specifičnih činjenica vezanih za slučaj, da uzorci Chrisa Froomea ne predstavljaju nepovoljan analitičlki nalaz”, stoji u priopćenju UCI-ja. “U svjetlu WADA-inog neusporedivog pristupa informacijama i autorstvu salbutamola, UCI je odlučio, temeljem WADA-ine pozicije, da zatvori slučaj protiv Chrisa Froomea.”

U rujnu 2017. nakon jedne etape La Vuelte Froome je obavio antidopinšku kontrolu a nalaz je pokazao povišenu lijeka protiv astme salbutamola.

Sada će Britanac, četverostruki pobjednik Tour de Francea, moći nastupiti na ovogodišnjem izdanju najveće svjetske biciklističke utrke koja starta u subotu u Vendéeu i pokušati osvojiti peti naslov.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zahvalan sam i smiren sada kada mogu zatvoriti to poglavlje, to je bilo devet intenzivnih mjeseci”, napisao je 33-godišnji britanski biciklist na Twitteru. “Oduševljen sam što me UCI oslobodio optužbi”, dodao je.

Froomeu je, nakon objave da je prekršio antidopinška pravila, prijetilo oduzimanje naslova pobjednika s utrka La Vuelta 2017. i Giro d’Italia 2018.

Oglasili su se u organizatori Tour de Francea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Prije tri tjedna smo započeli proceduru tvrdeći da bi sudjelovanje Chrisa Froomea na ovogodišnjem Tour de Franceu nanijelo šteti ugledu utrke. No sada kada ga je UCI oslobodio optužbi, nema razloga da spriječimo njegovo sudjelovanje na utrci”, izjavio je nakon objave UCI-ja direktor utrke po Francuskoj Christian Prudhomme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.