Brojna uhićenja u FIFA-i zbog korupcije: Pala i dvojica podpredsjednika – Webb i Figueredo

Švicarska policija je u srijedu ujutro na zahtjev američkih vlasti uhitila šestoricu visokih dužnosnika FIFA-e u hotelu u Zurichu zbog sumnji u umiješanost u korupciju, a među njima je i dopredsjednici FIFA-e Jeffrey Webb, predsjednik CONCACAF-a i Nogometnog saveza Kajmanskih Otoka, te Urugvajac Eugenio Figueredo, bivši predsjednik CONMEBOL-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured švicarskog glavnog tužitelja objavio je kako ispituje 10 osoba koje su bile članovi IO FIFA-e 2010. godine kada je SP 2018. dodijeljeno Rusiji, a SP 2022. Kataru. Također, iz središta FIFA-e zaplijenjeni su dokumenti pohranjeni u njihovim IT sustavima.

Ruski ministar sporta Vitalij Mutko zanijekao je kako su uhićenja FIFA-inih dužnosnika koja su se dogodila u srijedu rano ujutro povezana s ruskom uspješnom kandidaturom za domaćinstvo SP-a 2018., dok su iz FIFA-e odbili komentirati navode Ureda švicarskog glavnog tužitelja.

Švicarska policija je na zahtjev američkih vlasti u srijedu ujutro uhitila šestoricu visokih dužnosnika FIFA-e u hotelu u Zurichu zbog sumnji u umiješanost u korupciju i to uoči godišnjeg kongresa FIFA-e tijekom kojega će se u petak održati izbori za predsjednika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Odvjetnički ured za istočni New York provodi istragu protiv uhićenih osoba zbog primanja mita od ranih 1990-ih do danas. Oni su primali novac od tvrtki koje se bave promocijom sporta putem medija, te su bili umiješani u uhodane puteve kojima su potkupljivani niži dužnosnici u FIFA-i, a ukupni isplaćeni iznosi premašuju 100 milijuna dolara”, objavili su iz Švicarskog saveznog pravnog ureda.

Prema navodima New York Timesa, u čitavu operaciju reketarenja i pranja novca preko FIFA-e bilo je uključeno više od 10 osoba, ali u srijedu ujutro se nisu sve one nalazile u Zurichu.

Istraga američkih vlasti bila je usredotočena prema delegatima FIFA-e koji dolaze iz regije CONCACAF, odnosno iz Sjeverne i Srednje Amerike. Zbog sumnji u korupciju, bivši predsjednik CONCACAF-a Jack Warner bio je prisiljen podnijeti ostavku 2011. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.