Krađe u trgovinama su sve češće – krade se sve, a kazne nema

Kradljivci sve češće pune crne kronike, čak i oni u trgovačkim lancima. Ipak, kako svaka krađa do 2000 kuna po zakonu spada u prekršaj, što znači da bi trgovci počinitelje morali privatno goniti, puno ih se izvuče nekažnjeno, navodi Večernji list. Neki čak nisu ni uhvaćeni na djelu.

Nema pravila – krade se sve

Zanimljivo je da jedna prodavačica tvrdi, iz vlastitog iskustva, da je siromaštvo za to najmanje krivo. Krade se sve, postoje organizirane skupine koje kradu da bi preprodale, no ima i tinejdžerica koje nešto kradu zbog adrenalina.

Kada nekoga uhvate zovu policiju, a ako je u pitanju maloljetna osoba, intervenira i socijalna služba.

Krade se i u trgovinama odjećom, iako je prodavačicama nejasno kako lopovi skinu i plastične “čipove”.

Kradljivci su snalažljivi, kada je hrana u pitanju voće, čokolade, kekse, pojedu na putu do blagajne i ambalažu ostave usput.

Troškovi suđenja veći od vrijednosti ukradene robe

Neki su kradljivci mirni, pokušavaju smireno sve izgladiti, a drugi su nasilni. Poslodavci ponekada štetu žele naplatiti od zaposlenika, tako da se čak i poštenim kupcima događa da ih zamole da pokažu torbu ili se zaštitar za njih “priljepi”.

Ne postoji poseban profil kradljivaca, a kako se puno toga utvrdi tek na inventuri, teško je govoriti o mjesečnim štetama koje su im pričinjene.

Trgovački lanci kazneno ne gone lopove za robu jeftiniju od 2000 kuna jer troškovi suđenja premašuju vrijednost ukradene robe, ali postoje lanci koji kazneno gone one koje uhvate dva puta u krađi kako bi im poručili da to ne mogu raditi.

Ipak, izmjenama i dopunama Kaznenog zakona, što je prošlo u Saboru, prag tolerancije krađa smanjit će se na 1000 kuna.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr
Photo: villagehiker.com