Budući oslonac Vatrenih: Vrijeme Mislava Oršića će doći, budućnost hrvatskog nogometa je osigurana….

Foto: fah

Nogometaši Dinama sjajnom su igrom došli do super važnog boda na gostovanju u Harkivu kod Šahtara u 3. kolu Lige prvaka. Junak utakmice, uz Danija Olma, bio je sve bolji Mislav Oršić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nove briljantne igre Oršića i nakon četiri pogotka u najjačoj klupskoj nogometnoj ligi na svijetu, s pravom mnogi preko medija poručuju kako je vrijeme da sve bolji Dinamovac i kod izbornika Zlatka Dalića dobije pravu priliku. Međutim, reprezentacija je nešto posve drugo od kluba, između ostaloga zato često govorimo o kultu reprezentacije koji se teško stvara, godinama, a ruši se vrlo lako, s nekoliko nesmotrenih poteza… Zato je Zlatko Dalić izbornik a oni koji se igraju izbornika, bili to novinari ili sportski analitičari, nisu.

Oršić će bez dvojbe dobiti priliku, njegovo vrijeme tek dolazi, dok je srebrna generacija Vatrenih ipak bliže kraju nego sredini karijere. Činjenica je da Oršić igra puno više od Ivana Perišića i Ante Rebića, no, Perišić i Rebić igrači su višestrukih europskih prvaka, Bayerna i Milana, tek su došli u nove sredine, a kredit kod Dalića stekli su svojim igrama za reprezentaciju. Dalić ih se preko noći niti može, niti smije, niti želi riješiti. Uostalom, zašto se tako brzo želimo riješiti onih koji su hrvatskom sportu, hrvatskom nogometu puno dali, a koji su i dalje spremni igrati za reprezentaciju bez obzira na preporuke svojih klubova koji s takvim željama nisu presretni?

U specijalnoj emisiji HTV-a posvećenoj Ligi prvaka uoči utakmice Inter – Borussia Dortmund 2:0, a u kojoj je briljirao Marcelo Brozović, govorilo se i o velikom uspjehu Dinama u Harkivu i činjenici da se Modri nalaze na korak do osmine finala Lige prvaka. Naravno, tema je bila i sve bolje igre Mislava Oršića…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, snimka je pokazala fantastičan prodor Mislava Oršića, koji se manirom najboljih igrača svijeta riješio trojice – četvorice igrača ukrajinske momčadi te nakon prodora pogodio vratnicu. Bilo je to kod rezultata 1:1. Oršić je u trku s loptom, driblajući protivničke igrače, prešao 87 metara te je pritom ”jurio” između između 24 i 29 km/h.

Tomislav Ivković pohvalio je Oršića, i možda rekao jednu veliku istinu:

”Da su to napravili Ronaldo, Messi ili Bale, vrtjelo bi se cijeli dan. On ima moć, kvalitetu, izdržljivost i brzinu, i još dobru završnicu. I taktičku i nogometnu inteligenciju, samo je nažalost još neshvaćen”, kazao je Ivković, nakon čega je trener Dinama, Nenad Bjelica, koji je također bio gost HTV-ove emisije, nadopunio Ivkovića:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Oršić ima i visok momčadski duh, radi puno za ekipu, a evo, samo smo ga malo rasteretili defenzivnih obveza u zadnjim utakmicama i odmah je zabio toliko golova. Bit će ubrzo važan igrač i reprezentacije.”

Dakle, i Bjelica je svjestan da Oršićevo vrijeme dolazi i da mu to nitko ne može oduzeti, nitko ne može zaustaviti vrijeme koje odnosi jednu generaciju, a donosi drugu, i tako u nedogled.  Uostalom, mnogima i dalje izgleda kao sa su ”prvi Vatreni”, predvođeni Šukerom i Bobanom, jučer prestali igrati nogomet, a prošla su gotovo dva desetljeća.

Dinamo je do vrlo dobrog uspjeha u Harkivu došao zahvaljujući kvaliteti te velikoj agresivnosti igrača, koji su jednostavno željeli uspjeh i u njega vjerovali. Na sličan način rezonira i Bjelica:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Najvažnija je agresivnost i energija, ne formacija. Prvih 10-15 minuta bilo je malo zbunjenosti i neodlučnosti, pa smo vratili Ademija uz Moru na ‘šesticu’ jer Taison i Marlos tamo djeluju. Igrali smo visoki presing, rekli smo da ćemo ih ako treba pritiskati i u njihovom golu, jer smo vidjeli da ne trpe agresivnost.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.