Čeferin selektivno naziva hrvatske navijače ‘kriminalcima’ i ‘idiotima’, a šuti o nasiljima na brojnim stadionima Europe

Foto: fah

Nakon, a i prije, utakmice AEK-Dinamo dogodilo se niz velikih navijačkih izgreda diljem cijele Europe i EU, a osobito u državama koje hrvatski mediji vole nazivati ‘civiliziranim državama Zapada’. Dok smo mi Hrvati, po novinarima raznih medija, dio nekakvog samo njima poznatog “regiona” i „Balkana“ u kojem stalno ima nekih problema, pa i na nogometnim stadionima, na Zapadu i EU vlada idila i mir na nogometnim stadionima, jer su to “civilizirane zemlje”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još jedan mit i velika laž podmetnuta hrvatskoj javnosti od tzv. hrvatskih medija. U cilju obmane i ocrnjivanja Hrvata kao primitivnih divljaka. Sada se tim medijima pridružio i predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin, nazvavši isključivo i samo hrvatske navijače “kriminalcima” i “idiotima”, i to već dva puta u mjesec dana.

Čeferin je, dakle, u dva navrata nazvao navijače Dinama „kriminalcima“ i „idiotima“ zbog sukoba u Ateni gdje je 8 navijača Dinama izbodeno noževima, a gdje je jedan navijač AEK-a ubijen. Ni riječi o AEK-ovim navijačima , kao da su Dinamovi navijači izboli noževima sami sebe i bacali sami na sebe Molotovljeve koktele.

Doduše, Čeferin je dobio civiliziran odgovor odvjetnika Maria Medaka: on bi kao pravnik trebao poznavati pravo presumpcije nevinosti, i kao predsjednik UEFA-e trebao ne koristiti “uličarski rječnik” i verbalno nasilje, koje često bude i uvod u fizičko nasilje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šutnja o drugim neredima

Naravno, taj isti Aleksandar Čeferin, Slovenac, mudro je prešućuje da se prošli tjedan na samom stadionu, ne ulicama ili livadama, u glavnom gradu njegove domovine, Ljubljani, događalo nogometno nasilje. Tamo je na stadionu, ne na ulicama, došlo do obračuna navijača Olimpije i Maribora.

Koja sramota za najveći slovenski derbi. Izgleda da Čeferina ne zanima nogometno nasilje u njegovoj domovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Da ne spominjemo prešućenu činjenicu da je na nedavnoj utakmici Lige prvaka Milan-Newscastle nožem izboden engleski navijač, koji je bio u vrlo teškom stanju. O tome niti hrvatski niti drugi mediji nisu čak ni izvještavali, slično kao ni o izbodenim navijačima Dinama. Šuti o utakmici u Milanu i Aleksandar Čeferin, možda zato jer se radi o velikom i bogatom klubu iz Milana?

Veliki navijački neredi viđeni su u Njemačkoj na utakmici njemačke „Cvajte“ između St. Paulija i velikog i slavnog Schalkea 04.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navijači Schalkea, koji su u velikom broju došli u Hamburg, napravili su kaos na kraju utakmice. Oni su zbog novog poraza, četvrtog u sedam kola od starta prvenstva, odlučili bijes iskaliti na protivničkim navijačima.

Nakon što je sudac svirao kraj, a St. Pauli upisao pobjedu rezultatom 3:1, navijači Schalkea su počeli preskakati ogradu i upadati na dio gdje su navijači hamburškog kluba te udarati koga stignu.

Nakon toga je došlo do tučnjave i gađanja na obje strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veliki izgredi u Nizozemskoj

Šlag na tortu bio je najveći nizozemski derbi ovog vikenda Ajax-Feyenoord koji je bio praćen ogromnim izgredima na samom stadionu pred 60.000 ljudi, a divljanje se nastavilo na ulicama Amsterdama. Mnogi tvrde da su se bojali za svoje živote dok su navijači Ajaxa pokušali srušiti ograde na ulazima stadiona u želji da dođu do navijača Feyenoorda.

Susret Ajaxa i Feyenoorda definitivno je prekinut nakon divljanja navijača Ajaxa i dva prethodna prekida. Nakon prekida od 20-ak minuta u prvom poluvremenu, navijači Ajaxa su i u nastavku izazivali nerede, pa je sudac Serdar Gozubuyuk uz konzultacije s organizatorima prekinuo najveći derbi Nizozemske.

Sve to Aleksandar Čeferin “nije vidio”, premda se to već godinama događa na stadionima i ulicama najvećih država Zapadne Europe.

 

A takvih izgreda je bilo jako puno u Europi zadnjih godina, trebalo bi puno prstiju puno ruku da ih se nabroji. Od Italije preko Francuske, pa do Njemačke, Poljske, Švedske, Nizozemske, Češke, Slovačke, Portugala, Španjolske, Belgije, pa i Čeferinove Slovenije.

Čeferina bi, dapače, trebalo jako zanimati što se događa na utakmicama velikih klubova. A radi se o velikim ekipama kao npr. Milan i Ajax. Premda je sada gotovo sasvim jasno da ubojica, s velikom vjerojatnošću, nije iz redova Hrvata, Čeferina očito to ne zanima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.