O čemu bi se tada pisalo: Sreća pa derbi Dinamo – Rijeka nije odlučivao o naslovu prvaka Hrvatske?

Foto: Snimka zaslona

Nogometaši Rijeke zasluženo su po prvi put u sedam desetljeća dugoj nogometnoj povijesti osvojili naslov prvaka države. Zasluženo? Naravno, Riječani su imali konstantu, u presudnim trenucima igrali su najbolje, imali su uglavnom pozitivnu atmosferu, ali i ne baš fokusirani Dinamo tijekom sezone protiv sebe. Dinamo ove sezone nije bio Dinamo iz posljednjih desetak godina.  Drugim riječima, sve im se posložilo i uspjeli su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakako, ne zaboravimo ni velike zasluge sjajnog slovenskog stručnjaka Matjaža Keka, koji se nije razbacivao bombastičnim riječima i koji je na kraju uspio u svemu u čemu mnogi, pa i puno razvikaniji, treneri prije njega na klupi Rijeke nisu uspjeli. Bilo je velikih trenera na klupi Rijeke, no, nisu uspjeli.  Najbliži uspjehu i naslovu bio je Nenad Gračan davne 1999. godine.

S obzirom na pobjedu u pretposljednjem kolu HNL-a protiv vinkovačke Cibalije Rijeka je uoči posljednjeg prvenstvenog kola i derbija protiv Dinama na Maksimiru osigurala naslov prvaka. Srećom po njih, naime, Dinamo je Riječane u ”revijalnoj utakmici” nadigrao i zasluženo uvjerljivo pobijedio. Je li, kako tvrde neki, pritom imao potporu suca ili je sudac griješio na štetu oba kluba jednako?

Naime, neki mediji doslovce tvrde da je Rijeka ”pokradena” na Maksimiru te da je ”sreća što posljednja utakmica dva najveća hrvatska kluba u ovom trenutku nije odlučivala o naslovu prvaka. Je li to baš sreća i za koga? Dinamova pobjeda od 5:2 došla je pod znak pitanja zbog nekoliko krupnih detalja, prije svega spominje se pogodak Soudanija iz ”zaleđa.” Glavni sudac Mario Zebec nije se snašao, napravio je nekoliko većih pogrešaka, ali i on je bio ”opušten” kao i obrane obje momčadi jučer na Maksimiru. No, idemo ukratko i idemo redom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zebec je oprostio evidentni žuti karton Dinamovom reprezentativcu Pivariću, dodijelio nepotrebni karton Malešu, ipak, to su sitnice koja nisu imale utjecaja na konačni rezultat. Međutim, činjenica da nije sudio prekršaj Schildenfelda nad Vešovićem na rubu kaznenog prostora, koji je bio vidljiv iz zrakoplova, puno je veća pogreška. Nije se radilo o kaznenom udarcu za Rijeku, ali bila bi to izgledna situacija jer bi Riječani imali slobodnjak 17 metara udaljen od vrata Dinama.

Spominje se i pogodak Soudanija za 3:0 Dinama, koji je navodno postignut iz zaleđa. Što se zapravo dogodilo i je li najbolji igrač Dinama doista bio u zaleđu?  Nedvojbeno, kad je drugi igrač Dinama, Dani Olmo, uputio loptu Alžirac je bio metar iza leđa obrane Rijeke. No, je li suigrač Soudanija dodavao ili je pucao po golu nakon čega je tu loptu obranio golman Rijeke i tako je vratio, u stvari dodao, Soudaniju? Teško se ne složiti s onima koji tvrde da je Soudani ipak utjecao na igru, a time onda i bio u nedozvoljenoj poziciji. Nema zaleđa ako vam loptu doda protivnički igrač.

Nije samo sudac svirao ”u korist Dinama”, Riječanima je poklonio jedanaesterac i to zato što je Bezjaka zapravo srušio sam Bezjak, drugim riječima, igrač Rijeke uspio je faulirati samog sebe što je sudac Zebec okarakterizirao kao prekršaj za najstrožu kaznu. Sucu se učinilo da je Pivarić, koji je bio najbliži Bezjaku, srušio igrača Rijeke te je zato svirao. Pivarić Bezjaka nije ni taknuo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zamislite da je utakmica Dinamo – Rijeka odlučivala o naslovu, koliko bi prigovora, posebno s riječke strane, bilo i o čemu bi se danas pisalo, iako je pobjeda Dinama više nego zaslužena u ovom derbiju? Možda ipak bolje ovako, nakon ”revijalne utakmice” uslijedili su i ”revijalni komentari?”

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.