Cirkus ili? Predstavnici Hajduka i Splitsko-dalmatinskog saveza napustili Skupštinu HNS-a

Foto: fah

Predstavnici Hajduka i Splitsko-dalamtinskog nogometnog saveza napustili su izbornu skupštinu Hrvatskog nogometnog saveza, koja se u petak održava u hotelu Sheraton, uz tvrdnju kako nije legalna.

“Skupština je sazvana po jednom poslovniku, a vodi se po drugom poslovniku. Stari poslovnik nije u skladu sa Zakonom o sportu, a sada ga na ovoj Skupštini žele promijeniti, zbog čega je ova Skupština nelegalna. Zbog toga tražimo raspuštanje ove Skupštine,” kazao je Ivan Kos predsjednik Uprave Hajduka.

Njegov prijedlog je jednoglasno odbijen nakon čega su predstavnici Hajduka i Splitsko-dalmatinskog županijskog saveza napustili dvoranu.

Prigovor na promjenu dnevnog reda i mijenjanje poslovnika prvi je imao predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Slaven Marasović. Za vrijeme njegova izlaganja Marasoviću je isključen mikrofon pa su novinari koji prate skupštinu u susjednoj dvorani ostali bez tona.

Predsjednik Splitsko-dalmatinskog županijskog nogometnog saveza Marko Erceg također je kazao kako je Izborna skupština nelegalna jer je sazvana po jednom poslovniku, a vodi se po drugom.

Nekoliko dana uoči Izborne skupštine, Sportska inspekcija pokrenula je postupak protiv HNS-a. Sportska inspekcija navodno je to napravila po službenoj dužnosti na osnovi prijave koju je dobila, a po kojoj se očito sumnja da neke stvari u HNS-u nisu u skladu sa zakonom. Nagađa se kako je razlog postupka upravo bila neusklađenost statuta HNS-a s poslovnikom o radu Skupštine.

U statutu HNS-a, koji je Skupština nogometnog saveza donijela 5. lipnja ove godine, jasno stoji u članku 97. da će se svi opći akti saveza uskladiti s odredbama statuta u roku od 90 dana od dana ovjere od strane nadležnog ureda državne uprave. Taj rok prošao je još 25. studenog ove godine, no Poslovnik o radu skupštine nije usklađen s novim statutom. Na snazi je i dalje onaj koji je Skupština HNS-a donijela 21. prosinca prošle godine.

Međutim, iz HNS-a su poručili kako je Sportska inspekcija izvršila inspekcijski nadzor nad primjenom odredbi Zakona u sportu u HNS-u 27. rujna 2017. godine. U HNS-u smatraju kako je neprimjereno dovoditi u pitanje legitimitet Skupštine te da za to ne postoji niti jedan pravni argument.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: hina/mh