‘Čudo od čovjeka’: Karlovčanin Mirsad Bećirović jedini je slijepi taekwondo borac vlasnik crnog pojasa 4. DAN

Foto: fah

Karlovčanin Mirsad Bećirović prvi je i jedini slijepi taekwondo borac u svijetu nositelj crnog pojasa 4. DAN, priopćeno je u srijedu iz udruge USKA, a njegov trener Miroslav Brežan nazvao ga je “čudom od čovjeka”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja ga podučavam i nije mi jasno kako on to uspijeva, to je svjetski fenomen”, rekao je Hini u povodu najnovijeg Bećirovićeva postignuća Miroslav Brežan, grandmaster 9. DAN Kukkiwon.

DAN zvanja, stupanj je vještina koja se stječe nakon osam učeničkih, bijelog, žutog, zelenog, plavog i crvenog pojasa, za što je potrebno tri godine permanentnog vježbanja, a tada punoljetne osobe sječu pravo polaganja zvanja 1. DAN i tako dalje, do devetog.

Pojašnjava Brežan da svaki ‘DAN’ ima svoj program i svoj staž, tako je Mirsadu od trećeg do četvrtog DAN-a trebalo tri godine staža pa je onda polagao program.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To je čudo od čovjeka, još nije viđeno da je netko slijep savladao taj program, od prvog učeničkog do 4. DAN-a. To je pravo čudo, to je teško videčima postići, to su pokreti, elementi obrane i napada na prazno, borba protiv jednog ili više neviđenih protivnika i teško je naučiti te sheme s puno elemenata i njegovo je postignuće pravo pravcato čudo“, rekao je profesor s trideset godina staža i 50 godina bavljenja taekwondoom, te istaknuo da Bećirovićevo postignuće nije dovoljno vrednovano u sportskoj i općoj javnosti.

U priopćenju udruge Uska o ovom postignuću svog člana naglašava se da su sva Bećirovićeva polaganja za crne pojaseve održana javno, da je jednako kao i videče osobe pred cerificiranim Kukkiwon ispitivačima demonstrirao taekwondo tehnike, test snage, sparing, teaekwondo tehničke forme i tehnike samoobrane, te da je prva slijepa osoba u Hrvatskoj koja izvodi 15 taekwodno tehničkih formi i ujedno prva slijepa osoba nositelj crnog pojasa u hapkidou.

Mirsad Bećirović, u javnosti poznat kao slijepi samuraj, utemeljitelj je Udruge slijepih USKA i Sportsko-rekreativnog centra Labrador, prvi je hrvatski reprezentativac u judu za slijepe, karate reprezentativac koji je predstavljao Hrvatsku na Svjetskom prvenstvu u Parizu 2011. godine, osvajač prve hrvatske medalje u judu za slijepe u kategoriji B1 do 66 kg. Trostruki državni prvak u parapoomsama, taekwondo tehničkim formama, i promotor borilačkog sporta, Grada Karlovca, Karlovačke Županije i Republike Hrvatske kroz svoje ranije sportske uspjehe, a sada i kao jedina slijepa osoba nosilac crnog pojasa 4. DAN u taekwondou.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bećirović i njegova udruga upozoravaju svjetsku i europsku taekwondo federaciju da slijepi trebaju zasebnu kategoriju, jer u srazu s parasportašem kojem npr. nedostaje šaka, ali vidi, Bećirovićeva vještina ne dolazi toliko do izražaja.

“Nedovoljno se vrednuje Bećirovićevo postugnuće u vještini, ali i u natjecanju, jer on se natječe i među videčim parasportašima”, zaključio je direktor Taekwodno kluba Karlovac, ‘grandmaster’ Miroslav Brežan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.