Dalić: ‘Danas nema laganih protivnika, u svaku utakmicu moramo ući maksimalno motivirani’

Foto: HNS

Hrvatska nogometna reprezentacija okuplja se danas u Zagrebu pred početak kvalifikacijskog ciklusa za Svjetsko prvenstvo 2022. godine u Kataru i utakmica protiv Slovenije (Ljubljana, 24. ožujka), Cipra (Rijeka, 27. ožujka) i Malte (Rijeka, 30. ožujka).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izbornik Vatrenih, Zlatko Dalić, raduje se okupljanju poslije četveromjesečne stanke.

“Poslije četiri mjeseca opet smo zajedno, to nas sve raduje, jedva čekamo akcije reprezentacije.”, kaže Zlatko Dalić, koji je u predvečerje važne utakmice sa Slovenijom ostao bez napadača Dinama, Brune Petkovića, koji će zbog ozljede propustiti sve tri predstojeće utakmice.

“Nakon što je s prvobitnog popisa zbog obnovljene ozljede otpao Ante Rebić, sad je otpao i Bruno Petković, koji je tijekom jučerašnje utakmice protiv Gorice ozlijedio rame. Na žalost, ostali smo bez dvojice bitnih igrača u fazi napada. Bruno je u zadnje vrijeme u jako dobro formi i njegova je ozljeda značajno poremetila pripremu utakmice protiv Slovenije. Nedostajat će nam, ali nadam se brzom oporavku pa da barem bude od pomoći Dinamu u Europskoj ligi. S Brunom je naša igra drukčija, ali, što je, tu je, nećemo žaliti. Idemo dalje slagati momčad bez njega i Rebića. Na sreću, sve je u redu s dolascima Perišića i Brozovića iz Intera, očekujemo ih na današnjem treningu. Sve u svemu, očekuju nas tri bitne utakmice, od kojih je ona sa Slovenijom najzahtjevnija, pogotovo što ćemo se skupiti tek navečer, a igramo već u srijedu. Međutim, kako nama, tako i našem protivniku.”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciljevi su dobro poznati.

“Naš cilj se zna i od njega ne odstupamo, to je plasman u Katar. Dakle, moramo osvajati bodove, a kojom dinamikom, to je manje bitno, najvažnije je plasirati se. Bitno je dobro startati, očekujem da budemo jako motivirani, odgovorni i ozbiljni, jer samo tako možemo napraviti rezultat.”.

Krilni napadač Dinama, Mislav Oršić, skrenuo je na sebe pozornost maestralnim izdanjem protiv Tottenhama u osmini finala Europske lige.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Već sam rekao nekoliko puta i za Dinamo, i za Mislava, za njihovu sjajnu formu i utakmicu. Oršić je zasluženo u krugu reprezentacije i naravno da ga očekuje minutaža, ali eto… Sve o čemu sam razmišljao, sve što sam planirao padne u vodu kad se netko ozlijedi. Dakle, pričekat ću malo, razgovarati s igračima. Dugo nismo bili zajedno, ne znam stanje svih igrača, razmišljali smo o jednoj varijanti, ali sad se stvari mijenjaju. Morat ćemo napraviti neke preinake, a Mislav je svakako u najužem krugu za utakmicu protiv Slovenije. Imao je tešku utakmicu protiv Tottenhama, odigrao je 120 minuta, protiv Gorice je opet igrao pa moram i o tome razmišljati. U svakom slučaju, Mislav je vrlo bitan igrač, koji svojom formom i kvalitetom može pomoći i to od njega očekujem. Imamo tri utakmice, moramo biti pametni i mudri rasporediti snage i energiju igrača. Ne smijemo se potrošiti, jer imamo pakleni ciklus, a igrači ionako dolaze iz jednako tako paklenog ritma pa, shodno tome, nisu u optimalnom stanju. Na to moramo paziti.”.

Dalićev pomoćnik, Ivica Olić, jedan je od najozbiljnijih kandidata za novog trenera moskovskog CSKA.

“Olić i ja smo po tom pitanju razgovarali još u subotu. Bit će mi žao ako Ivica Olić napusti reprezentaciju i moj stožer, jako puno mi znači i pomaže. Međutim, ako se Ivica odluči na takav korak imat će moju punu podršku i moju pomoć u svakom pogledu. To je za njega veliki izazov, riječ je o velikom klubu, ali velika je to stvar i za hrvatsku reprezentaciju i nogomet općenito. Ako ostane, bit će mi još draže. Ne, nisam razmišljao o tome hoće li ga netko zamijeniti, vidjet ćemo što će biti. Ne razmišljam o novim rješenjima, čekam razvoj situacije pa ću onda odlučiti.”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoboj sa Slovenijom nameće se kao najteži ispit tijekom ožujka.

“Kao prvo, niti jedna od ovih triju utakmica neće biti lagana. Danas nema laganih protivnika, u svaku utakmicu moramo ući maksimalno ozbiljni, motivirani i disciplinirani. Naravno da su Slovenci najteži protivnik u ovom prvom ciklusu utakmica, izuzetno cijenim i poštujem njihovog izbornika, gospodina Matjaža Keka, koji je napravio sjajne stvari s Rijekom, ali i sa slovenskom reprezentacijom. Riječ je o posloženoj momčadi, ali mi smo favoriti i moramo se nametnuti u Ljubljani. Slovenci imaju jednog od najboljih vratara na svijetu, Oblaka, zatim vrlo nezgodnog Iličića, koji uvijek može napraviti višak. Dosta su visoka momčad, imaju dobar skok, agresivni su i kompaktni u bloku. Očekujem zaista tešku utakmicu, ali moramo pokazati pravo lice. Neće biti puno vremena za trening i pripremu, ali dugo smo zajedno, dobro se poznajemo i moramo ići na pobjedu. Naš cilj se zna, mi od uloge favorita ne možemo pobjeći. Moramo krenuti s osvajanjem bodova. Svjesni smo da smo kao viceprvaci svijeta svima izazov, a mora nam biti opomena utakmica protiv Mađarske u kojoj smo doživjeli poraz. Slovenci će biti dobar, agresivan protivnik, koji želi pobjedu. Početak je kvalifikacija, nitko ne zna tko je u kakvom stanju, bit će nezgodno. Međutim, nema ključnih utakmica, svaka nosi tri boda, a nama su bodovi bitni za konačni plasman.”.

Budući da je do utakmice sa Slovenijom premalo vremena za ozbiljnije treninge, izbornik ukazuje da će puno pažnje posvetiti razgovorima s igračima.

“Morat ćemo puno pričati, neke stvari rješavati na sastancima. Nema vremena za inovacije, ali tu su svi igrači koji su igrali u Ligi nacija, koji se dobro poznaju. Znamo što želimo, protiv Slovenije ćemo igrati u najjačem mogućem sastavu, a onda ćemo protiv Cipra i Malte priču slagati na drukčiji način. Vrsaljko u početnoj postavi? Čekam da vidim njegovo stanje, svjestan sam da nam ne može pomoći u sve tri utakmice, jer nije u ritmu. Međutim, sam Šimin dolazak je od velike važnosti, on će sigurno igrati barem jednu utakmicu. Razmišljam da počne utakmicu protiv Slovenije, ali najprije moram vidjeti u kakvom je stanju. Neću forsirati ako nije sto posto spreman.”, zaključio je Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.