Dalić: Pun sam motiva i želim s Hrvatskom još nešto napraviti

Rijeka,07.09.2023.- Tiskovna konferencija Hrvatske nlogometne reprezentacije uoèi kvalifikacijske utakmice za Europsko nogometno prvenstvo protiv latvije koja se igra u petan na stadionu Rujevica u Rijeci. Na fotogriji Zlatko Daliæ.

Hrvatska nogometna reprezentacija u petak od 20.45 na Rujevici igra susret petog kola kvalifikacija za EP protiv Latvije, a danas je imala posljednju konferenciju za novinare uoči te utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvoboj s Latvijom najavili su izbornik Zlatko Dalić i vratar Dominik Livaković.

Izbornik je prokomentirao sastav Vatrenih za sutrašnji dvoboj.

– Mi imamo respekt prema svima, takva je stvar i s Latvijom. To sam rekao i igračima i stožeru, dakle krenut ćemo s najjačim mogućim sastavom. Želimo igrati s 15 igrača, rasporediti snagu i nećemo mijenjati ništa. Krećemo s najjačim što imamo, ali nemojte me dovoditi u situaciju da mijenjam svoj stil i najavljujem sastav. Idemo punom snagom jer nama što prije treba tih 15-16 bodova da se plasiramo, najavio je Dalić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
S dvije pobjede Dalić bi se izjednačio sa Slavenom Bilićem po broju pobjeda na klupi Hrvatske.

– Niti to bilježim, niti razmišljam o tome- Razmišljam samo o plasmanu na Euro, a onda ćemo o drugim stvarimA. Taj podatak nisam znao, ali bit će lijepo ako to napravimo.

Hrvatskoj u petak sudi Maltežanin koji ima 35 godina i nikad nije sudio na ovom nivou, što misli izbornik o tome?

– Nisam znao tko sudi. Ako su ga poslali vjerujem mu, imam respekt prema njemu. Nije me briga tko sudi, vjerujem u nas i u našu kvalitetu!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Je li netko od igrača zvao Dalića ovog ljeta i pitao ga za mišljenje oko promjene kluba?

– Ja u tome ne sudjelujem niti sam u tijeku. Kad im kažem da trebaju promijeniti sredinu, onda to i mislim. Borna Sosa je napravio fantastičnu stvar odlaskom u Ajax. To mu je novi izazov, nova priča i to je ono na što sam ja mislio kad sam im govorio da promijene klub, ali im nikad nisam rekao da nešto moraju. Što se ovog prijelaznog roka tiče, mislim da su svi napravili odličan posao.

Trojica Hrvata nominirani su od France Footballa, je li time ispravljena nepravda prema Hrvatima?

– Da sam šutio ne bi vjerojatno bio nitko. To je ono što je, imaju tri medalje u pet godina, tko je to napravio? Nitko! Konačno je netko progledao i stavio ih gdje ih treba staviti. Sad se vidi da sam bio u pravu kad nisam glasovao u izboru FIFA-e kao jedini izbornik, sad se pokazuje da je tako kao što sam govorio. Hvala na nominacijama. Kritiziram kad nije ispravno, pohvaljujem kad je dobro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kako objašnjava fantastične hrvatske rezultate, a zemlja ima samo četiri milijuna stanovnika?

– Svi se čude tome, ali to je kvaliteta koju mi imamo u našim igračima. Svi oni su počeli u hrvatskoj ligi i onda se dokazali u najvećim klubovima. To što mi radimo s tim brojem stanovnika je raritet. To je strast, emocija s kojom igramo za reprezentaciju, teško je to objasniti.

Arsene Wenger naveo je nedavno Hrvatsku kao primjer male i uspješne zemlje te smatra da je to što kvalitetni igrači od malih nogu igraju jedni protiv drugih jedan od ključeva uspjeha.

– Nama je talent bogom dan i naši igrači se uvijek dokazuju jedni drugima. Da bismo to sve objasnili i da bi svijet to shvatio treba puno analiza, diskusija i okruglih stolova i opet nitko to ne bi znao objasniti. Mi ni sami nismo svjesni što smo napravili. Možda ćemo biti svjesni tek kasnije, a možda nikad. Tri medalje u pet godina, to graniči s čudom i to je postalo kao normalno, ali to nije normalno.

Dobivao je ponude nekih klubova, ali ima još motiva na hrvatskoj klupi…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Puno puta sam to govorio, da bih volio biti hrvatski izbornik dok god imam tu emociju u sebi. Bile su te neke ponude, ali ja u sebi nisam imao nimalo sumnje. Lijepo je i biti trener u klubu, a ja sam malo ispao iz tog ritma, u reprezentaciji u komfornoj zoni i morao bih izaći iz nje kad bih nešto mijenjao, ali pun sam motiva i želim s Hrvatskom još nešto napraviti, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.