Damiru Martinu zlato na OI u Riju nije ‘ukradeno’, ali…

Foto: Twitter

Olimpijske igre polako odlaze u zaborav, iza nas su najuspješnije Igre za hrvatski sport od samostalnosti do danas, naime, hrvatski sportaši na Olimpijskim igrama osvojili su deset medalja. Prijepora uglavnom nije ostalo, ukoliko izuzmemo legendarnu utrku hrvatskog veslača Damira Martina u finalu samaca, koji je u Riju osvojio srebro zlatnog sjaja i ušao u povijest hrvatskog veslanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Boris Sakač, danas 71-godišnjak, kao savjetnik u Olimpijskom informacijskom servisu na Olimpijskim igrama u Riju tvrdi kako naš veslač nema za čime žaliti, odnosno, da je njegovo srebro doista srebro, a ne zlato kako je to u prvi mah izgledalo. Umirovljeni informatičar bio je na svojim 19. Olimpijskim igrama te tvrdi da oko legendarne utrke nije trebalo biti toliko kontroverzi, iako su kontroverze proizveli sami organizatori.

“Umirovljen sam pa su me prebacili u ulogu savjetnika u Olimpijskom informacijskom servisu ORIS-u, koji medije opskrbljuje rezultatima, statistikama i izjavama. U Riju sam dijelio savjete i rješavao krizne situacije,” rekao je Boris Sakač za Večernji list te tvrdi da predsjednik HOO-a Zlatko Mateša nema argumenata za prosvjede. Podsjetimo, Mateša je zapravo nakon utrke, revoltiran, rekao ga je Hrvatskoj zlato ukradeno.

Zašto nije bilo isprike zbog pogreške djelatnika?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sakač smatra da je do zbrke došlo zbog pogreške djelatnika u organizaciji, a ne radi ispravnosti tumačenja pravila ili pogreške računala. Drugim riječima, sve je bilo regularno, a krivi oni iz organizacije. Bolje rečeno, ako su krivi oni organizaciji, i ako se zbog toga nitko nije ispričao, onda ipak nije kriv Zlatko Mateša i nisu krivi oni koji su mislili da je pobijedio naš veslač.

Predsjednik HOO-a Zlatko Mateša uputio je prosvjedno pismo predsjedniku Svjetske veslačke federacije i tražio da se dodijele dvije zlatne medalje, jer je “u društvu predsjednika MOO-a na stadionu Lagoa po završetku utrke na displeju objavljeno da je hrvatski veslač prvi”, Sakač tvrdi kako je “Brazilac je krivo unio informaciju na displej”, nakon čega je nastao kaos. Kaos?

“U tom slučaju točnost uređaja nije upitna, no bilo je pogrešaka u proceduri ljudi koji objavljuju rezultate na semaforu. Brazilac nije smio napisati fotofiniš samo iza Martinova imena, već iza obojice. Inače, snimka je sto posto točna jer taj foto-finiš, koji snima 10.000 okvira u sekundi, ne griješi, a pravila Svjetskog veslačkog saveza su, nažalost, takva da se ne dijeli medaljaško mjesto. Tih sedam tisućinki iznosi osam centimetara razlike na dva kilometra. No, mogli bismo se zapitati i jesu li i staze na toj vodi jednako dugačke. Tko zna, možda je Martinova staza bila duža 10 centimetara!,” kaže Sakač za Večernji i sam upada u kontroverze s obzirom na neke kontradiktorne tvrdnje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko može utvrditi je li ili nije staza bila duža za jednog veslača? Ako se vrijeme mjeri u tisućinkama onda je tako nešto neozbiljno tvrditi, onda je to skandal jer ne bi smjelo biti dvojbe niti se takva pitanja postavljati. Tisućinke se mjere, a dužina staze ne mora biti točna u centimetar?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.