Dani ponosa i slave hrvatskog sporta: ‘U tom trenutku odlučili su ne misliti na sebe kako bi svoju domovinu učinili ponosnom’

Foto: Twitter(FIFA

Hrvatska nogometna reprezentacija prije 19 godina odigrala je možda i najveću utakmicu u svojoj povijesti, polufinale Svjetskog prvenstva protiv Francuske. Nekoliko trenutaka, nakon dodavanja Aljoše Asanovića Šuker je pogotkom Barthezu Hrvatsku uveo u finale, nažalost, Vatreni nisu imali sreće, Thuram je imao svoj dan i vrlo brzo sve se promijenilo. Francuska je slavila 2:1.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči utakmice hrvatski reprezentativci, predvođeni Miroslavom Ćirom Blaževićem, poslali su poruku potpore Goranu Ivaniševiću, koji je tog vrućeg ljeta 1998. harao Wimbledonom i došao do finala, nažalost, u finalu ponovno je prevelika prepreka bio Amerikanac Pete Sampras, Goranova teniska sudbina devedesetih. Bili su to dani ponosa i slave hrvatskog sporta, tri godine nakon Oluje i nekoliko mjeseci nakon mirne integracije Vukovara i Istočne Slavonije hrvatski je sport Hrvatsku učinio ponosnom.

FIFA se danas na svojim stranicama prisjetila velike utakmice i dirljive anegdote, u čast Hrvatske, u čast Gorana iz te 1998.

U tom povijesnom trenutku, hrvatski igrači odlučili su da neće misliti na sebe i golemi zadatak koji je bio pred njima, nego na nekoga drugoga. Svojeg sunarodnjaka koji je, baš kao i oni, ljeto 1998. godine iskoristio kako bi svoju zemlju učinio ponosnom”, stoji u tekstu na stranicama krovne svjetske nogometne organizacije. Naime, tri dana prije utakmice s Francuzima Ivanišević je igrao svoje tada treće finale Wimbledona. U karijeri ih je inače odigrao četiri. Jednom i osvojio Wimbledon, no, tek 2001., tri godine nakon SP-a u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako ja osvojim Wimbledon, a reprezentacija Svjetsko prvenstvo, cijela zemlja bit će pijana do kraja godine. Uključujući i mene i nogometaše”, rekao je uoči finala Goran Ivanišević, koji je po Londonu, kako je tada tvrdio Ćiro, hodao u hrvatskom dresu. Slaven Bilić molio je izbornika poslije pobjede u četvrtfinalu protiv Njemačke (nevjerojatnih 3:0) da svi zajedno sjednu na zrakoplov i odu podržati Gorana u finalu, naravno, Ćiro to nije mogao prihvatiti.

Zvonimir Boban, inače veliki prijatelj Gorana Ivaniševića, tada kapetan Vatrenih, zajedno s ekipom uoči utakmice s Francuzima izašli su na teren s majicama na kojima su napisali “Hvala, Gorane”. Goran za Hrvatsku, Hrvatska za Gorana…

“On je tih godina bio strahovito popularan u Hrvatskoj. Kad je izgubio taj finale, cijela zemlja je tugovala s njime. To što smo mi tada napravili bilo je najmanje što smo mogli učiniti”, prisjetio se tog trenutka legendarni kapetan Zvonimir Boban za Fifa.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Goran Ivanišević igrao je za hrvatsku nogometnu reprezentaciju na oproštaju Zvone Bobana u listopadu 2002. godine. U Maksimiru je Ivanišević čak i zabio. Kako je poslije rekao Goran bio je to jedan od najvećih trenutaka u njegovoj karijeri i svakako najdraži gol.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.