Dario Šarić – kao niti jedan Hrvat do sada u NBA ligi: Putokaz koji bi mogao promijeniti odnos europske i američke košarke?

Foto: Twitter

U ovom trenutku najbolji hrvatski košarkaš Dario Šarić briljira u dresu Philadelphia 76-ersa, iz utakmice u utakmicu oduševljava navijače te sve brojnije obožavatelje u dalekoj Americi. Šarić se snašao u najjačoj košarkaškoj ligi kao niti jedan Hrvat do sada, pa čak i ako se prisjetimo legendarnih Dražena Petrovića te Dine Rađe, Tonija Kukoča… Naravno, ono su devedestih bila drugačija vremena, nije se puno vjerovalo europskim košarkašima koji su u NBA ligu dolazili kako bi dobili potvrdu vlastitih vrijednosti, dobrim dijelom neki su bili tek turisti, neki, ne i Hrvati, pa čak i tada,  teško, puno teže, se tih vremena bilo probijati. Utoliko je danas lakše Šariću, iako mu, naravno, nije bilo lako. Petrović i mnogi drugi prokrčili su Dariju put.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije bilo lako ni sinoć na utakmici protiv Bostona koju je njegova momčad na domaćem parketu dobila 105:99. Podsjetimo, hrvatski košarkaš na terenu je proveo 32 minute te je s 23 poena bio najefikasniji igrač svoje momčadi. Uz to upisao je šest skokova, četiri asistencije te imao dvije ukradene lopte. Same pohvale, kako smo već pisali, stižu na račun hrvatske zvijezde, koja je pravi zalog, razlog, za optimizam navijača uoči Eurobasketa, na kojem košarkaški Vatreni traže prvu medalju poslije dugih 22 godine.

“Dario je rookie godine, to je sada svima jasno”, pišu na forumima oduševljeni navijači Phladelphije i veliki fanovi našeg košarkaša, koji svoju munjeviti uspon, kako sam priznaje, može zahvaliti majci koja je posljednjih dana boravila kod njega u SAD-u te je odlazila i na utakmice svog sina.  Malo je kome uspjelo to što je odmah, u prvoj godini, uspjelo Šariću, zaludio je navijače i stekao status jednog od najvažnijih igrača Philadelphije, sve u rekordnom roku.

Šarić nije samo dobitak za hrvatsku košarku, samo za američku košarku, odnosno za košarku Philadelphije, on nije dobitak samo za europsku košarku u cijelini, on je jamac i putokaz.  Naime, činjenica da je tek prije nekoliko mjeseci stigao u NBA ligu i praktički preko noći postao jedna od najvećih senzacija najjače košarkaške lige na svijetu, dokazuje tvrdnje onih koji smatraju da se zapravo smanjuje razlika između NBA lige i europske košarke, iako je NBA liga, što se pokazalo na Olimpijskim igrama u Riju prošle godine, u ovom trenutku još uvijek nedodirljiva, Šarić je jamac, putokaz, da će se i to promijeniti u doglednoj budućnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas čak i legendarni Nijemac, Dirk Nowitziki, u Šariću vidi igrača koji će napraviti novi iskorak za košarkašku Europu, igrača koji pametnom košarkom kompenzira trenutne atletske slabosti koje redovito pokazuju europski košarkaši u prvim mjesecima, pa i godinama, NBA karijere. Šarić ima ogromno znanje, veliki potencijal, još kad malo ”fizički” ojača tko će mu stati na kraj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.