Dario Šimić oštro kritizirao HNS: Apsurdno je ulagati milijune kuna u Kuću nogometa u Osijeku dok klubovi propadaju…

Foto: fah

Predsjednik Nogometnog sindikata Dario Šimić progovorio je u zimskoj pauzi o dramatičnom stanju u Istri 1961, čiji igrači još uvijek nisu obavili prozivku, pitanje je i hoće li te kada s obzirom kako se čeka investitor koji će klub kupiti od Amerikanca Glovera. Prema nekim medijskim kalkulacijama navodno postoji zanimanje jednog biznismena.  Nažalost po navijače Istre vremena nema puno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šimić nudi zanimljiv prijedlog.

‘Mi već dvije godine Savezu predlažemo osnivanje solidarnog fonda, a sada ćemo kao sindikat u taj fond uplatiti 300.000 kuna. Očekujemo da Savez da nekih tri milijuna kuna, a u tom fondu mogli bi u budućnosti sudjelovati i najbogatiji klubovi lige. Taj bi fond jamčio igračima poput Istrinih da dobiju nužan dio plaće kada klub zapadne u probleme”, poručio je Šimić, koji se nedavno pokušao na izborima za predsjednika HNS-a suprotstaviti kao protukandidat Davoru Šukeru, no, nije uspio. Šimić nadalje predlaže:

”Moramo se svi zajedno boriti za Istru, bilo bi katastrofalno da taj dio Hrvatske ostane bez profesionalnog nogometa. Problem je velik, jer što je sljedeće? Sada Istra, sutra možda Cibalia. Pa zar će se na kraju prvoligaški nogomet igrati samo u Zagrebu i okolici te Splitu, Rijeci i Osijeku. Ne smijemo to dopustiti.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje tko je kriv za cijelu situaciju u Istri Šimić ima drugačije mišljenje od jednog dijela javnosti.

”Ne bih svu krivnju svalio na Glovera, on je za mene ipak pozitivan tip jer uložio je, to jest potrošio svojih 5-6 milijuna eura. No nije se okružio ljudima koji razumiju nogomet, koji će uspješno voditi klub. Nogomet nije jednostavan, pogotovo kod nas gdje 85 posto živiš od prodaje igrača.”

Dario je komentirao i prekrasnu gestu nogometaša Dinama koji su pomogli Istri 1961, a pomoć je navodno ponudio i Maribor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Gesta igrača Dinama jako je lijepa, ali je i pljuska Savezu, koji je već prije morao oformiti neki fond za pomoć takvim klubovima. Greška Saveza je i što se klubovima daju licencije iako se za financijske probleme Istre znalo već godinu i pol. I sada smo došli u situaciju da sezona bude neregularna. Vjerujem da još ima vremena da svi zajedno spasimo Istru. Ali trebamo djelovati odmah.”

Šimić smatra da HNS premalo vodi brigu o hrvatskim prvoligašima te drugoligašima.

”Savez klubovima ne omogućava gotovo ništa. Prema mojim saznanjima, od glavnog sponzora Prve HNL Hrvatskog telekoma klubovi Prve HNL dobiju zajedno svega milijun kuna! Odnosno 100.000 kuna svaki. Prihodi od TV prava pak smanjeni su s 11 na osam milijuna kuna, što ispadne 800.000 po klubu. S time da se od tog iznosa oduzimaju kazne za kartone. Savez na kraju ispada kao reketar i, umjesto da pomaže klubovima, odmaže im. Savez je taj koji od TV prava klubovima mora priskrbiti minimalno 25 milijuna kuna i mora naći izdašnog sponzora lige. Sljedeće godine klubovi neće dobiti ni Uefin novac od Lige prvaka koji su dijelili kada je Dinamo ulazio u to natjecanje pa će manjim klubovima poput Cibalije, Istre, Intera… biti još teže zatvoriti proračun” poručio je Dario Šimić, koji je ponudio i neka zanimljiva rješenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Dario smatra kako se Savez mora boriti kako bi od sponzora osigurao dodatni novac. ”Trebalo bi oformiti i neki fond od transfera, koji bi služio za razvoj Prve, Druge i Treće lige. Jer u tim ligama stvaraju se ti svi igrači. Smiješno mi je kada Savez kaže da nije odgovoran kada je neki klub pred bankrotom, a s druge strane hvali se uspjesima naših klubova u Europi. To je licemjerno. Puno je prostora za napredak, ali u Savezu ne postoje ljudi koji bi se bavili tim stvarima”, konstatirao je Dario Šimić u razgovoru za Večernji list.

Ono što je zabrinjavajuće, tvrdi Šimić, je mogućnost da se situacija poput ove u Istri ponovi i negdje drugdje, ako se, naravno, neke stvari ne promjene.

”Malim je klubovima teško jer najbolje igrače pograbe velikani Dinamo, Hajduk, Rijeka, Osijek… pa mali nemaju što ni prodati. Nogomet je najbrži rastući biznis u svijetu, a mi moramo i dalje jahati na tom valu. Savez mora shvatiti da on besplatno ima Modrića, igrača kojeg Real godišnje plaća 16 milijuna eura bruto. A tog Modrića stvorio je hrvatski nogomet, to jest Prva HNL. I zato je obveza Saveza da onda i pomaže toj ligi”, kazao je predsjednik Nogometnog sindikata.

”Predsjednik Šuker trebao bi rješavati mnoge probleme, ali njega nema, on je stalno na putu… Iako bi kao predsjednik HNS-a trebao biti dostupan javnosti i barem jednom mjesečno odgovarati na pitanja medija”, izjavio je Šimić, koji je čuo za nagađanja kako bi se u Osijeku mogla graditi Kuća nogometa vrijedna navodno sedam milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”I do mene je došla ta informacija, ali ne želim u nju vjerovati. Bilo bi apsurdno da netko želi ulagati sedam milijuna kuna u urede dok nam nogomet propada.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.