Davis Cup: Hrvatska vodi 2-0 u Poljskoj nakon prvog dana

Nakon prvog dana susreta 2. kola Skupine I Euroafričke zone Hrvatska u Varšavi vodi protiv Poljske sa 2-0. Nakon što je Marin Čilić rutinski sa 6-1, 6-4, 6-4 svladao Michala Przysieznyja, drugi bod Hrvatskoj osigurao je 17-godišnji Borna ćorić koji je sa 2-6, 6-2, 7-5, 5-7, 6-4 svladao 21. igrača svijeta Jerzyja Janowicza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj za osiguranje kvalifikacijskog dvoboja za povratak u Svjetsku skupinu nedostaje još samo jedan bod iz preostala tri susreta.

Ćorić je lijepo otvorio dvoboj oduzevši servis Janowiczu za vodstvo 2-1 iskoristivši nervozu prvog poljskog igrača koji je napravio dvije dvostruke servis pogreške. No, uslijedila je velika serija poljskog igrača koji je nanizao pet gemova zaredom i za tek nešto više od 20 minuta dobio prvi set sa 6-2.

To ipak nije obeshrabrilo novu nadu hrvatskog tenisa, Ćorić je u prvoj igri drugog seta ponovno oduzeo servis Janowiczu, a u ostatku te dionice igre bio je mnogo koncentriraniji na svom početnom udarcu, te je držao taj “break” viška. Kod vodstva 4-2 još je jednom oduzeo servis Janowiczu i uzvratio mu istom mjerom za gubitak prvog seta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ćorić je u trećem setu čak tri puta oduzimao servis Janowiczu, no dva je puta Poljak uspijevao odmah vraćati izgubljeno, ali ne i treći put. Ćorić je jako dobro koristio nervozu svog suparnika, stizao do prednosti od 2-1 i 3-2 koju, nažalost, nije uspijevao zadržati, no nakon što je sjajnim reternom ostvario “break” za 6-5 uspio je odservirati za vodstvo od 2-1 u setovima.

Na početku četvrtog seta Ćorić je još jednom oduzeo servis Janowiczu i činilo se kako je najbolji poljski igrač potpuno izgubio vjeru u svoje mogućnosti. Ćorić je imao dvije lopte za potvrdu “breaka”, no u tim trenucima nije uspio zadati možda i konačni udarac Janowiczu. Potom su oba igrača držala svoj servis do 6-5 za Janowicza, a tada je Ćorić ipak pokleknuo. Izvukao je 15-40, ali nije i treću set-loptu Poljaka.

I u petom setu Ćorić je prvi stigao do prilike za “break”, kod rezultata 2-2 stigao je do 15-40 na servis Janowicza, te je mogao “passingom” stići do gema, ali je pogodio suparnika u reket. Drugu priliku u tom gemu Ćorić nije dobio jer je Janowicz pogodio prvi servis. No, kod rezultata 3-3 Ćorić je stigao do 0-40. Janowicz je s dva odlična servisa spasio prve dvije “break-lopte”, ali nakon što je na treću morao igrati drugi servis, poslao je lagani bekhend u mrežu i donirao Ćoriću gem. U preostala dva svoja servis-gema Ćorić je bio siguran i stigao do velike pobjede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu je od 16 sati na rasporedu susret parova u kojemu će za Hrvatsku igrati Marin Draganja i Mate Pavić, a za Poljsku Mariusz Fyrstenberg i Marcin Matkowski.

Pobjednik susreta Poljska – Hrvatska u rujnu će igrati kvalifikacijski susret za ulazak u Svjetsku skupinu protiv jedne od reprezentacija koje su izgubile u 1. kolu Svjetske skupine ove godine.

Čilić: Odigrao sam jako dobar meč

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Veoma bitna stvar je bila što sam u današnjem meču odmah zaigrao jako dobro, servirao sam vrhunski, pogotovo kad je to bilo bitno. Na reternu je bilo važno ubaciti ih što više u teren. Sredinom drugog seta sam osjetio kako se ‘lomi’ meč, kako on igra jako dobro i zato sam pojačao intenzitet igre i mislim da sam stvarno odigrao jako dobar meč”, rekao je Čilić, koji se osvrnuo i na dvoboj protiv prvog poljskog igrača Jerzyja Janowicza koji ga očekuje u nedjelju:

“Protiv Janowicza važno je neutralizirati njegov servis što je više moguće i natjerati ga da igra iz što težih situacija. On je igrač koji voli sve rješavati iz dva-tri udarca, potegnut će odmah čim dobije priliku za to. Vrlo je neugodan igrač, pogotovo u dvorani, ali nadam se da bih mogao doći do pobjede. Za to moram biti jako oprazan i biti spreman na svaku situaciju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.