Delegacija Dinama položila vijence kod spomenika BBB-ima poginulim u Domovinskom ratu: ”Pamtim nelagodu i erupciju nezadovoljstva zbog selektivnog pristupa policije”

Foto: fah

Kako smo već pisali prije trideset godina na Maksimiru se u predstavi režiranoj u Beogradu dogodilo ”događanje naroda”, provedba plana prepuštena je Arkanovim i Vučićevim Delijama, koje su divljale na maksimirskim tribinama uz blagoslov komunističke milicije, no, srećom do krvoprolića, koje je bila toliko blizu, nije došlo. Nije to bio nikakav huliganizam navijača Zvezde, kako se danas pokušava podvaliti, niti je Arkan, kao udbaški kiler, slučajno došao na čelu navijača beogradskog kluba. Bio je to Miloševićev projekt, projekt onih koji su stvorili Miloševića, srpski diktator skupljao je kriminalce i udbaške ubojice za najprljavije poslove koji su uslijedili nekoliko mjeseci nakon događanja na maksimirskom stadionu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nikad odigrana utakmica između Dinama i Crvene zvezde na Maksimiru označila je zapravo smrt Jugoslavije, iako tada mnogi toga nisu svjesni tog 13. svibnja 1990. Jugoslavija je na Maksimiru definitivno preminula, ostala je tek živjeti u iluzijama onih dvadesetak posto ”građana Hrvatske” koji, prema riječima predsjednika Tuđmana, tu Hrvatsku nikad nisu željeli ali su se tijekom Domovinskog rata pritajili iz pragmatičnih razloga.

U prvim redovima obrane zemlje i tada, 13, svibnja, kao i nekoliko mjeseci poslije, našli su se navijači Dinama, BBB-i, koji su nedavno javno podržali HOS, legalnu postrojbu hrvatske vojske iz Domovinskog rata na koju je verbalno nasrnuo ”slučajni predsjednik” ”slučajne države”, Zoran Milanović. Zanimljivo, dobar dio medija koji danas piše o herojstvu BBB-a prije trideset godina niti jednom riječju nije spomenuo da su neki BBB-i bili HOS-ovci i u odori te postrojbe branili Hrvatsku, niti jedan ozbiljniji medij u Hrvatskoj nije spomenuo da su BBB-i podržali HOS nakon verbalnih eskapada Zorana Milanovića. No, to je tek naizgled druga tema.

Na tridesetu godišnjicu nikad odigrane utakmice Dinama i Crvene zvezde delegacija Dinama je na stadionu Maksimir zapalila svijeće i položila vijenac na spomenik navijačima Dinama poginulim u Domovinskom ratu. Modru delegaciju predvodio je  predsjednik kluba Mirko Barišić, predsjednica uprave Vlatka Peras, član uprave Krešimir Antolić, sportski direktor Zoran Mamić, glavni trener prve momčadi Igor Jovićević te prvotimci Arijan Ademi i Dominik Livaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Na neki način bio sam i sudionik tog događaja, tada sam bio u upravi kluba. Sjećam se kako je to izgledalo, pamtim cijelu nelagodu i erupciju nezadovoljstva zbog selektivnog pristupa policije koja je mirno promatrala zbivanja i divljanje huligana gostujućeg kluba na južnoj tribini. Žestoko su reagirali kada su naši krenuli u svojevrsni protuudar s namjernom da obrane stadion i zaštite svoje navijače,”  rekao je predsjednik GNK Dinamo, Mirko Barišić te je dodao:

“Bio je to pokazatelj društvenih kretanja u to doba. Sjećam se da smo u tom metežu i zbunjenosti razgovarali s tadašnjim vodstvom Crvene zvezde. Vođa puta bio je njihov tadašnji direktor Vladimir Cvetković, a vidjelo se da niti njemu i cijeloj delegaciji nije svejedno za sve to što se događalo. Cijela ta atmosfera prenijela se na sportska događanja i na neki način je pokazala i sugerirala kraj jednog sustava i jedne zemlje. Sa zgražanjem i ogorčenjem komentirao sam u tom trenutku događanja s Ottom Hofmannom, ranijim dugogodišnjim klupskim čelnikom. Na današnji dan prisjećamo se tog događaja i svih onih koji nisu više s nama, koji su izgubili živote u Domovinskom ratu,” dodao je Barišić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.