Policija istragu o poljudskoj svastici preusmjerila u svoje redove

Split, 12.6.2015. - Tijekom prvog poluvremena utakmice Hrvatska-Italija na južnom dijelu poljudskog travnjaka primjeæen je višemetarski znak koji svojim izgledom podsjeæa na nacistièki znak kukasti križ. foto HINA / Mario STRMOTIÆ / mm

Policija je preusmjerila istragu o poljudskoj svastici na svoje redove, no još uvijek raspolaže samo indicijama o krivcu. Prvobitno su se koncentrirali na navijače, pa se govorilo da su autori sramotne provokacije “pripadnici mlađega krila Torcide” da bi se pojavila informacija da je za crtanje kukastog križa bio osumnjičen jedan splitski policajac. Spominje se i potraga za imenom agronoma koji mu je pomogao u izboru kemikalije za travu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ispitano je čak 15 pripadnika MUP-a

Iz splitske policije poručuju da “u ovoj fazi istrage nije osumnjičen niti se dovodi u vezu s kaznenim djelom niti jedan sadašnji kao niti jedan bivši djelatnik policije”, a slična tvrdnja stiže i iz Ravnateljstva policije, navodi 24sata.hr. Najveći problem ove istrage je što nema nedvosmislenih dokaza – kamere nisu snimale teren i akcija nije zabilježena na snimkama.

Ispitano je tako čak 15 pripadnika MUP-a, za koje se nagađalo da bi mogli znati nešto više o diverziji na travnjaku. Nagađanja su išla i u smjeru da su predmet istrage i sve osobe angažirane na osiguranju poljudskog stadiona, dakle zaštitari i redari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čelnik HNS-a, Davor Šuker poručio je kako postoji opcija da Hrvatska bude izbačena s natjecanja. Brza i oštra reakcija policije mogla bi biti jedan od preduvjeta za blažu kaznu Hrvatskoj.

Svjetski mediji i dalje pišu o ovoj temi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kukasti križ na Poljudu i dalje je tema svjetskih medija, njemački Focus u dva opširna teksta se pita kako je moguće da je nacistički simbol prije utakmice prošao nezapaženo. Navode i riječi šefa sigurnosti Hrvatskog nogometnog saveza Zorana Cvrka da su odgovorni nešto prije utakmice znali za postojanje svastike, ali da ništa nisu poduzeli kako bi se uklonila.

Dalje navode kako je Hrvatski nogometni savez do sada platio 2,3 milijuna eura kazne zbog nereda na stadionima, navijači koji su napravili nerede u Milanu nisu kažnjeni, Hrvatska je utakmicu protiv Italije na Poljudu morala igrati bez publike zbog “rasističkih napada hrvatskih navijača protiv Norveške”, a sada može očekivati i izbacivanje iz kvalifikacija.

Ministar bez prave riječi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, o svastici se nije oglasio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, barem ne službeno, ali je osvrtom na svom Facebook profilu pokazao zabrinjavajuće nisku razinu pismenosti i izvrijeđao žene.

“Ma ne j……zid….to samo ukazalo…..!”, napisao je. A u komentarima, na pitanje tko je pregledao teren prije utakmice, odgovorio je: “Vjerovatno neka bivša missica u ime organizatora”. Seksističkom primjedbom za “neotkrivanje” znaka koji podsjeća na kukasti križ optužio “neku bivšu missicu” ( iako su ga previdjele i službe kojima je on na čelu), izrugujući se ženama i stavljajući missice u negativan kontekst.

Pacak: Čak i da smo znali bilo bi teško sanirati štetu

Cijeli slučaj komentirao je jutros u ‘U mreži prvog’ Hrvatskog radija i glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak koji je rekao da nacistički simbol nitko nije primijetio, a i da je bilo bi ga teško sanirati: “Da smo saznali i dan prije bilo bi prilično teško sanirati štetu jer je spaljen dio travnjaka gdje ne možete obnoviti travu, jedino da zapalite i ovaj drugi dio okolo pa da to sve skupa bude veliki kvadrat”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.