Počinje obnova Poljuda, dugoročno rješenje ipak novi stadion?

Foto: fah

Nakon dugog čekanja napokon počinje obnova stadiona Poljud. Vlada je Gradu Splitu za početak dodijelila 600 tisuća eura za prvi korak, odnosno izradu studijske i projektno-tehničke dokumentacije. Još je oko 13 milijuna eura na raspolaganju, a Grad Split treba pripremiti dokumentaciju za daljnje povlačenje novca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za početak hitno je potrebna sanacija konstrukcije i potpuna obnova dotrajalog krovišta. No prvi je korak izrada studijske i projektno-tehničke dokumentacije.

– To je prvi korak u rekonstrukciji jednog od najljepših stadiona u Hrvatskoj, ali i šire. Vjerujem da ćemo u partnerstvu s gradom zajednički nastaviti sufinanciranje obnove Poljuda, rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

Ministar sporta i turizma Tonći Glavina ističe da su sredstva tu, ali grad Split nije bio spreman.

– Mi smo u proračunu osigurali znatna sredstva za obnovu, i planiramo isto to i dogodine napraviti, međutim grad Split nije bio spreman za realizaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prozvani Split, čini se, ima malo drukčije planove kad je riječ o Poljudu, arhitektonskom remek-djelu 20. stoljeća, autora pokojnog Borisa Magaša. Za projekt idejnog rješenja cjelovite obnove angažirali su uglednog arhitekta Nenada Fabijanića.

– Mi smo zatražili od gospodina Fabijanića da napravi idejno rješenje. Smatramo da bi potpuna obnova previše stajala, pa bi onda napravili minimalno koliko je potrebno da bi se stadion mogao koristiti za različite sportove, poput atletike i igranja nekih utakmica. No mi mislimo da je jeftnije graditi novi stadion na području Brodarice i preostali novac uložiti u izgradnju Hajdukovog kampa, rekao je gradonačelnik Splita Ivica Puljak.

Splićani, međutim, ne razmišljaju o novom stadionu, barem zasad. Za njih je prioritet obnova poljudskog hrama nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

– Nakon 45 godina hitno je potrebna obnova Poljuda, posebno krov bi prvo trebalo, on je već odavno u problemu, kaže jedan građanin.

– Sigurno nam ovo puno znači. Grad živi za taj stadion i za Hajduk i, ako ima novca nek se obnovi, smatra drugi Splićanin.

Obnova Poljuda bez sumnje bit će vruća splitska tema u idućem razdoblju. Treba li Hajduku uistinu novi stadion na novoj lokaciji ili temeljita obnova postojećeg, zapuštene poljudske ljepotice, za koju su sentimentalno vezane generacije Splićana i Dalmatinaca, pokazat će vrijeme, ali zasigurno će utjecati i mišljenje brojnog hajdučkog puka, piše HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.