Đoković najbolji sportaš Balkana, Perković osma, Rakitić deveti

epa05016881 Novak Djokovic of Serbia celebrates winning a point against Andy Murray of Great Britain during the final match at the BNP Paribas 2015 Masters tennis tournament in Paris, France, 08 November 2015. EPA/YOAN VALAT

Najbolji tenisač svijeta Srbin Novak Đoković proglašen je najboljim sportašem Balkana u 43. godišnjem izboru Bugarske novinske agencije (BTA) u kojem je sudjelovalo deset regionalnih agencija, dok su hrvatska atletičarka Sandra Perković i hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Rakitić zauzeli osmo, odnosno deveto mjesto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Đoković je u izboru dobio 90 glasova, dok je drugoplasirani grčki gimnastičar Eleftherios Petrounias, svjetski i europski prvak na karikama, dobio 45 glasova. Trećeplasirani je srednjorugaš Amel Tuka iz Bosne i Hercegovine, osvajač zlatne medalje na Europskim igrama u Bakuu i brončani sa svjetskog atletskog prvenstva. Đoković je peti put izabran za najboljeg balkanskog sportaša i tako se izjednačio s bugarskom skakačicom u vis Stefkom Kostadinovom koja je proglašavana najboljom 1985., 1987., 1995., 1996. i 1997. Hrvatska bacačica diska, osvajačica srebrne medalje na Svjetskom atletskom prvenstvu, Sandra Perković je na osmom mjestu sa 24 bodova, dok je Ivan Rakitić, hrvatski reprezentativac i nogometaš Barcelone, deveti sa 20 bodova.

U izboru kojeg organizira Bugarska novinska agencija sudjelovalo je 10 regionalnih novinskih agencija među kojima i HINA. Osim HINA-e i BTA-e, za najboljeg sportaša Balkana između 40 kandidata glasovali su još i novinari ANA-MPA-e (Grčka), AGERPRES-a (Rumunjska), AA-e (Turska), TANJUG-a (Srbija), MINA-e (Crna Gora), MIA-e (Makedonija),, FENA-e (Bosna i Hercegovina) i ALBPRESS-a (Albania).

Prvih 10 u 43. BTA-inom izboru za “Najboljeg sportaša Balkana” 2015.:
1. Novak Đoković (Srbija) – tenis – 90 bodova
2. Eleftherios Petrouniasа(Grčka) – gimnastika – 45 .
3. Amel Tuka (BiH) – atletika – 37
4. Simona Halep (Rumunjska) – tenis – 32
5. Taha Akgul (Turska) – hrvanje – 30
6. Staniliya Stamenova (Bugarska) – kanu i kajak – 28
7. Riza Kayaalp (Turska) – hrvanje grčko-rimskim stilom – 26
8. SANDRA PERKOVIĆ (HRVATSKA) – atletika – 24
9. IVAN RAKITIĆ (HRVATSKA) – nogomet – 20
10. Daniel Asenov (Bugarska) – boks – 18
– – –

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.