DORH podigao optužnicu protiv pripadnika Torcide zbog ‘neprimjerenih uzvika u Borovu selu’

Foto: BBB: HRVATSKI VITEZOVI - S NAMA SU!, snimka zaslona, montaža narod.hr

Podignute su kaznene prijave protiv 21 mladića s područja Vukovara, inače pripadnika Torcide.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Povodom kaznene prijave Policijske uprave vukovarsko-srijemske i nakon provedenog istraživanja, 13. listopada 2021. podiglo pred Općinskim sudom u Vukovaru optužnicu protiv dvadeset i jednog hrvatskog državljanina (1994., 1994., 2002., 2001., 1999., 1969., 1991., 2001., 1996., 1972., 1994., 1998., 2000., 1983., 1999., 2001., 2002., 2002., 1992., 1996. i 1997.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv javnog reda javnim poticanjem na nasilje i mržnju, opisanog i kažnjivog po članku 325. stavak 1. Kaznenog zakona. (19. 10. 2021.)

Optužnicom se okrivljenicima stavlja na teret da su zajedno s još jednom maloljetnom osobom, 2. svibnja 2021. oko 6,50 sati, u Borovu; na dan obilježavanja pogibije dvanaest hrvatskih redarstvenika i na blagdan Uskrsa za vjernike koji ga slave po julijanskom kalendaru; po prethodnom dogovoru, u cilju izazivanja netrpeljivosti prema osobama srpske nacionalnosti, tijekom prolaska ulicama naselja u skupini, nakon bacanja eksplozivnih pirotehničkih sredstava, opetovano zajedno glasno vikali i pjevali neprimjerene sadržaje”, stoji u izvješću vukovarskog DORH-a.

Podsjetimo, policija je ranije privela 14 osoba koje su hodale Borovom uz povike “Ubij Srbina”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik općine Borovo Zoran Baćanović (SDSS) žalio se na mural u čast 12 ubijenih hrvatskih policajaca u Borovu 1991., koji je iscrtan dan prije incidenta.

“Velepromet je dao suglasnost za crtanje murala, ne razumijem takav postupak. Mi nemamo ništa protiv spomen-obilježja koje je poginulim policajcima postavljeno u centru Borova. Mi tamo nikad nismo prisutni niti ćemo ikad biti, naravno. Ali, oni koji žele doći slobodno mogu tamo polagati vijence, raditi što god žele, to je njihova stvar. Ovo je, međutim, dolijevanje ulja na vatru, prst u oko našim mještanima. Vidjet ćemo kako naš dio prostora ograditi od toga. Napisat ću priopćenje direktoru Veleprometa, koji posluje niz godina u Borovu. Svi naši mještani, pa i Općina, kupovali su u toj trgovini. Kako sada Velepromet može očekivati da mi sutra imamo neku poslovnu suradnju. To, naravno, ne može očekivati”, rekao je.

 

Odgovor je stigao i od direktora Veleprometa Zvonimira Ivaniševića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
“Točno je da sam ja odobrio udrugama taj mural, ali uz strogi uvjet da na njemu ne smije biti nikakvog provokativnog sadržaja, da to isključivo bude posveta policajcima koji su tamo prije 30 godina poginuli. Nije mi cilj bio provocirati, nisam opterećen prošlošću, iako sam prošao i logor, nisam takav čovjek. Ne mislim da je obilježavanje pogibije policajaca provokativan čin i ne znam zašto to nekome smeta, možda je u pitanju problem savjesti”, rekao je Ivanišević za Novi list.

“Moguće je da ćemo imati poslovnu štetu zbog reakcije srpske strane. Da sam znao da će se to tako razvijati, možda i ne bih odobrio mural. Možda ćemo ga, ako nekome bude baš tako smetao, prekrečiti i gotovo”, zaključuje Ivanišević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.