Drago Ćosić brani, pa napada, poklič ‘U boj, u boj’: Tko je stvarni autor ‘skandala’ uoči možda presudne utakmice Turska – Hrvatska?

Foto: fah

Nakon pobjede protiv Kosova, u jednoj više nego zahtjevnoj utakmici hrvatska nogometna reprezentacija večeras od 20:45 sati gostuje u Turskoj. Bit će to jedno teško gostovanje s obzirom na utakmicu s Kosovom koja se igrala čak dva dana, počela u subotu navečer po nemogućim uvjetima za igru nastavljena i završena desetak sati kasnije, na istom stadionu, uz tek simbolično bolje uvjete. Teren je bio poslije prave poplave katastrofalan za igru. Izbornik Čačić opravdano se žali na neregularnu situaciju u koju su dovedeni Vatreni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, vratimo se nakratko večerašnjem sportskom dvoboju. Bit će teško Vatrenima i zbog činjenice da Turska zapravo nema izbora, sve osim pobjede domaćina znači i definitivno njihovo zbogom Svjetskom prvenstvo. Ni, Hrvatska, bez obzira na lidersku poziciju u grupi, ne smije izgubiti, a bod, iako velik, možda neće biti dovoljan? Ukrajina je vrlo blizu.

Odlučni Ivan Perišić dan uoči utakmice, bez obzira na sve poteškoće, najavio je borbu za pobjedu, uz poruku kako umora nema kad se za Hrvatsku igra.  Drugim riječima, u Eskisehiru se traži pobjeda protiv Turske, a ovaj veliki vatreni izazov gledatelji u našoj zemlji imat će mogućnosti pratiti na Hrvatskoj televiziji. Utakmicu bi trebao komentirati iskusni Drago Ćosić, doajen hrvatskog televizijskog sportskog novinarstva.

Zašto posebno ističemo HRT, a imenom izdvajamo iskusnog komentatora javne televizije?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, mediji su se, već kako to ide u Hrvatskoj, dan uoči važne, možda i presudne, utakmice za Vatrene raspisali o ”skandalu” u režiji Davora Šukera i HNS-a. Navodno su novinari s Prisavlja izbačeni iz hotela a sve, i opet navodno, na inzistiranje čelnika HNS-a… Radi se o hotelu Hilton u kojem su inače smješteni hrvatski reprezentativci.  Poznato je kako ni jedna svjetska reprezentacija, barem takvi tvrde u HNS-u,  ne dopušta novinarima da budu u istom hotelu s nacionalnom selekcijom. Drugim riječima, ako je ovo neko nepisano pravilo zašto se onda govori o skandalu i tko je pravilo prekršio? Zašto se podigla tolika buka, a šutjelo se za vrijeme brutalnog medijskog linča kojem je bio izložen kapetan Luka Modrić? Ili se možda ne radi o skandalu kada dio medija želi otjerati jednog od najboljih nogometaša svijeta iz hrvatske reprezentacije?

Naime, petorica novinara HRT-a, među kojima Drago Ćosić i radijski reporteri Marko Šivak te Davor Lulić, morali su promijeniti hotel, iako su hotel rezervirali i platili prije desetak dana. Tvrdi se kako nisu mogli znati da će baš u njemu odsjesti hrvatska nogometna reprezentacija.

Razmislimo malo, gdje bi Vatreni odsjeli ako ne u Hiltonu? No, ”novinari javne televizije, koja se financira iz TV pristojbe, i Hilton nekako ne idu zajedno”, samo su neki od brojnih komentara na društvenim mrežama. Naravno, mišljenja su podijeljena, polemika žestoka, sve to dok Vatrenima treba neophodan mir prije zaista jedne izuzetno značajne utakmice. Nije ovo prvi put da se uoči najvažnijih događaja za hrvatski sport odnekuda izvuku ”skandali.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, novinari imaju pravo postavljati pitanja, imaju pravo biti izravni, provokativni, imaju pravo na istinu i onda su dužni tu istinu prenijeti čitateljima, u slučaju HRT-a gledateljima. No, koliko je korektno kada HRT-ov novinar umjesto o predstojećim važnim utakmicama Vatrenih kapetana Luku Modrića pita o suđenju u Osijeku? Dogodilo se to prije utakmice protiv Kosova. A HRT-ovci nisu briljirali ni nakon prekida.

Naime, nakon prekida utakmice, u subotu, kiša je lila doslovce kao iz kabla, Maksimir je izgledao otužno, polako su odlazili gledatelji, delegat, igrači, službene osobe, Maksimirom se orila neslužbena himna hrvatske reprezentacije, Thompsonova ”Lijepa li si”, Drago Ćosić se požalio na ”glasnu glazbu…”

Kad smo već kod Drage Ćosića podsjetimo samo na dva događaja. Tijekom prijenosa  nogometne utakmice Hrvatska – Malta prije tri godine komentator Hrvatske televizije spomenuti Drago Ćosić eksplicitno je osudio tradicionalni navijački uzvik hrvatskih navijača „U boj, u boj, za narod svoj!“ I to je postalo sporno za Hrvatsku televiziju, iako se radi o skandiranju koje se već desetljećima ori stadionima kad igraju hrvatske reprezentacije, prvenstveno nogometna, ali ne samo nogometna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije četiri godine na Maksimiru je gostovala Srbija, Hrvatska je, naravno, slavila 2:0, a Maksimirom se orilo također ”U boj, u boj, za narod svoj”, tada je Drago Ćosić branio skandiranje navijača doslovce ovim riječima: ‘‘Znam da ima onih koji reže i na ”U boj, u boj, za narod svoj”, ali to je nešto što je sastavni dio navijačkog pokliča, koji prati reprezentaciju godinama i dušebrižnici se ne moraju brinuti zbog toga...”

Što se u međuvremenu, u samo godinu dana, promijenilo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.