Dragulji iz svlačionice: Nakon sjajnih igara cijene Dinamovih igrača u Europi na nogometnom tržištu vrtoglavo porasle!

Foto: fah

Sjajnim igrama u kvalifikacijama za Ligu prvaka, a onda i na startu grupne faze najjače nogometne lige na svijetu, kao i vrlo dobri nastupi u Europskoj ligi prošle sezone, privukle su pozornost svjetske nogometne javnosti na Dinamo, igrače hrvatskog prvaka, kojima je znatno porasla cijena na svjetskom nogometnom tržištu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, nogometaši Dinama danas vrijede 107.3 milijuna eura, što je zapravo povećanje za 34 milijuna eura prema novim podacima Transfermarkta objavljenim u ponedjeljak. Dakle, ne računajući nastup u prvom kolu Lige prvaka i sjajnu igru te pobjedu Dinama protiv Atalante vrijednost igrača hrvatskog prvaKA vrtoglavo skače. Što bi tek bilo i kakvi bi podaci bili da je Transfermart pričekao četvrtak i trijumf plavih protiv trećeplasirane momčadi Serie A od 4:0?

Transfermarkt tek dva puta godišnje osvježava vrijednost igračima, u odnosu na treći mjesec prošle godine najveći je korak naprijed napravio španjolski nogometaš u dresu Dinama, Dani Olmo. Vrijednost Olma jasno pokazuje da Modri u ovom trenutku u svojim redovima imaju i ponajboljeg mladog igrača svijeta. Vrlo brzo će, uvjereni smo, i Mislav Oršić te Bruno Petković Olmovim tragom.  I ne samo oni. Dinamo u svojim redovima ima prave dragulje europskog nogometa, Olmo, Oršić, Lovro Majer, Nikola Moro, Luka Ivanušec

Naravno, velike zasluge za skok na nogometnom tržištu igrača Dinama ima i trener Nenad Bjelica, čijim je dolaskom Dinamo u Europi eksplodirao te prvi puta poslije skoro pola stoljeća dočekao europsko proljeće. Primjerice, prije dolaska Nenada Bjelice vrijednost Danija Olma bila je tri i pol milijuna eura, danas je 30. Doduše i činjenica da Olmo sazrijeva kao igrač i čovjek ima svoju ulogu u porastu njegove tržišne vrijednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isto tako treba reći kako je Olmu porasla cijena i nastupom za mladu španjolsku reprezentaciju na Europskom prvenstvu za igrače do 21 godine, naime, Olmo je zabio gol u finalu.

Portal 24 sata donosi usporedbu vrijednosti igrača Dinama od prije Bjelice do 16. rujna ove godine:

Dominik Livaković: 1,50 – 8,00

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što je u ovih godinu i pol dana napredovao, Livi se probio i do reprezentativne jedinice koja je, također, utjecala na poveći rast cijene. S obzirom da ima 24 i da ima zainteresiranih, ovo će u budućnosti samo rasti…

Danijel Zagorac: 450 tisuća – 650 tisuća

Teško je raditi na svojoj cijeni kada ste drugi golman kao što je Zagorac, ali ono što dobije prilike, iskoristi. Međutim, iako je skuplji s Bjelicom, u ožujku je vrijedio 800 tisuća, što je 50 tisuća manje od njegove rekordne vrijednosti dok je bio u Lokomotivi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kevin Theophile-Catherine: 4,00 – 5,00

Plavi stoper došao je nekoliko dana nakon Bjelice, no u proteklih godinu dana postepeno mu je u Dinamovu dresu rasla cijena. Prvo na 4,50, sada na 5,00. Mogli su biti malo i velikodušniji, realno.

Emir Dilaver: 700 tisuća – 3,50

Kada je dolazio iz Lecha, ovaj stoper iz Tomislavgrada nije vrijedio ni milijun eura, a sada je točno petput skuplji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dino Perić: 500 tisuća – 2,00

Osječanin je među igračima koji je najviše napredovao pod Bjelicom koji mu jako vjeruje. I to se vidi na vrijednosti. Još ako dođe i na reprezentativnu scenu…

Marko Lešković: 1,50 – 700 tisuća

Jedan je od igrača koji imaju silazan trend vrijednosti. Kada je stizao u Dinamo iz Rijeke, bio je procijenjen na 2,5 milijuna eura, ali ozljede su učinile najviše problema.

Marin Leovac: 1,50 – 900 tisuća

Zanimljivo, on ide silaznom putanjom. Sada je standardan i u sljedećem izdanju očekujemo da se to promijeni.

Petar Stojanović: 1,50 – 1,50

Slovenac je imao problema s formom, no sad se opet “našao” s njom. Iako je imao malo “propadanje” u vrijednosti između prošlog ožujka i ovog rujna, kada je potpisao za hrvatskog prvaka, vrijedio je 2 milijuna.

Arijan Ademi: 850 tisuća – 6,00

Nije bilo potrebno kapetanu da se brzo vrati tamo gdje je bio prije one epizode sa suspenzijom. Ne znamo samo zašto u proteklih šest mjeseci nije probio rekordnih 6,00 jer trebao je.

Nikola Moro: 2,50 – 4,50

Mladi veznjak ima povjerenje i minutažu, pa je posve logično da ne može rezultirati drugačije nego porastom. Ne nemalim.

Dani Olmo: 3,50 – 30

O njemu je već sve rečeno u uvodnom dijelu. Pitanje je samo na koliko će porasti nakon igara u Ligi prvaka.

Amer Gojak: 1,75 – 8,00

Sa svakom novom ljestvicom vrijednosti on raste. Kao i njegova igra. Bjelica je u tome definitivno imao prste.

Lovro Majer: 2,50 – 2,50

Stigao je protekle sezone, odradio je cijelu sezonu pod Bjelicom, no cjenovno nije napredovao. Ni uopće u tom pogledu otkako je stigao s Kajzerice na Maksimir.

Mislav Oršić: 1,60 – 5,50

Za njega je najveća šteta što, recimo, Transfermarkt nije radio radio izračune tjedan dana kasnije. No, svejedno nije njegov skok nimalo beznačajan, krivulja vrijednosti uistinu se iskrivila u zadnjih godinu i pol.

Mario Šitum 1,00 – 850 tisuća

I kod njega se osjeti nedostatak kontinuiteta otkako se vratio iz Lecha.

Izet Hajrović: 850 tisuća – 3,00

Protekle je sezone uglavnom igrao u Europi, no i to je bilo dovoljno da se zaustavi njegov pad vrijednosti koji je počeo u Werderu i krene prema usponu. U odnosu na ovaj ožujak ostao je na istoj.

Iyayi Atiemwen 125 tisuća – 2,60

Stigao je u siječnju iz Gorice u kojoj je, zapravo, podebljao cijenu. U Dinamu u ovih devet mjeseci to još nije.

Damian Kadzior: 1,00 – 1,75

Napredovao je, ali i u njegovom je slučaju Transfermarkt mogao biti velikodušniji u odnosu na treći mjesec.

Bruno Petković: 1,00 – 8,00

Poslije Olma ostvario je najveći skok. Sasvim opravdano. Kad je napuštao Veronu, bio je na 850 tisuća eura, sada je gotovo deset puta skuplji.

Mario Gavranović: 3,00 – 2,50

Petkovićeva eksplozija gurnula ga je u drugi plan, pa je i logično da se to osjeti.

Komnen Andrić: 450 tisuća – 950 tisuća

Došao je kada i Atiemwen, dobro krenuo, probio i milijun eura, no sada se situacija promijenila.

Ukupno: 31,78 – 98,40 = +66,62

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.