Dva dana predviđena za iznošenje obrana: Zdravko Mamić ponovno pozvan u sudnicu osječkog Županijskog suda

Foto: fah

Bivši čelnik NK Dinama Zdravko Mamić kojemu se, uz još tri okrivljenika, na osječkom Županijskom sudu sudi za izvlačenje novca iz tog kluba, 16. travnja ponovno bi se, nakon višemjesečnog izbivanja, trebao pojaviti u sudnici, a naredna dva dana predviđena su za iznošenje obrana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na završetku ročišta održanog u srijedu sudsko vijeće odlučilo je Zdravka Mamića pozvati na raspravu 16. travnja, kako bi mu predočili dokaze izvedene tijekom njegovog odsustva sa suđenja, budući da je 1. rujna prošle godine, tijekom svjeodočenja igrača Dejana Lovrena, zbog remećenja reda udaljen iz sudnice do okončanja dokaznog postupka.

Nakon što se Mamiću predoče spomenuti dokazi, za ročišta 17. i 18. travnja, predviđeno je iznošenje obrane okrivljenika, kazao je predsjednik vijeća Darko Krušlin.

Iznoseći rezultate analize računala zaplijenjenog u klupskim prostorijama NK Dinama vještak za informatiku Ivan Miškulin kazao je kako datoteke “Modrić-NK Dinamo Zagreb.doc” i “Lovren Dejan.doc”, koje Uskok povezuje sa spornim aneksima ugovora o podjeli transfernih obeštećenja tih igrača i koje smatra andidatiranim i nevjerodostojnim, nisu izvorno nastale na zaplijenjenom računalu, već na nekom drugom te su naknadno presnimljene na analizirano računalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazlažući nalaz vještak je kazao da je analizom metapodataka utvrdio da je datoteka “Modrić-NK Dinamo Zagreb” kreirana 20. veljače 2009., naknadno printana 24. veljače 2009. te da je kronološki starije dobi i kreirana na drugom računalu, s kojeg je presnimljena na računalo koje je bilo predmet vještačenja. Vještak smatra da je i datoteka koja se odnosi na Dejana Lovrena, prema metapodaticma kreirana 25. veljače 2010., kronološki starija, kreirana negdje drugdje i naknadno presnimljena na zaplijenjeno računalo.

Na upite branitelja kazao je da metapodaci zapisani u analiziranim datotekama ne mogu pokazati na koliko je računala datoteka prethodno bila snimljena i korištena. Smatra kako postoji mogućnost da se neki podaci izgube tijekom prenošenja s jednog računala na drugo, kao i da teoretski postoji mogućnost da su dokumenti, koji su bili predmet vještačenja, nastali i prije datuma koji se navodi u vještačenju.

“Ne postoji alat da se točno utvrdi realno vrijeme nastanka ovih dokumenata na ranijim računalina, s kojih je potencijalno bilo moguće presnimavati ih na analizirano računalo. Tehnička mogućnost utvrđivanja točnog vremena nastanka dokumenata na ranijim računalima bila bi moguća kada bih imao ta računala, s kojih su predmetni dokumenti prenošeni na analizirano računalo”, kazao je Miškulin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit tužiteljstva postoj li mogućnost gubitka podataka o modificranju datoteke vještak je odgovorio kako postoji ako je netko to htio namjerno izbrisati, ali ako nema namjere ti podatci ostaju na računalu.

Zdravku Mamiću, njegovom bratu Zoranu, bivšem direktoru “Dinama” Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru u Osijeku se, od travnja prošle godine, sudi zbog optužbi da su NK “Dinamo”, izvlačenjem novca, oštetili za nešto manje od 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna neobračunatog i neplaćenog poreza i prireza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.