Dva osječka suca i Tadić idu u zatvor, Krušlin pušten na slobodu: Donesena odluka i za braću Mamić

zatvor
Foto: Snimka zaslona

Dvojici osječkih sudaca Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću te poduzetniku Dragi Tadiću sudac istrage odredio je u četvrtak istražni zatvor, dok je suca Darka Krušlina pustio da se brani sa slobode. Sudac istrage odbio je prijedlog USKOK-a da se Zdravku i Zoranu Mamiću odredi istražni zatvor. USKOK će se žaliti na ovu odluku, javlja dnevnik.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Mamić objavio fotografiju ureda uhićenog suca Krušlina: ‘Čovjek ima 3 slike jednog diktatora’

> Zdravko Mamić: Dok sam u BiH mogu pomoći hrvatskoj Vladi i građanima da riješe te luđake

Vekiću je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, Kvesiću zbog opasnosti od ponavljanja djela, a Tadiću zbog tih razloga, ali i mogućnosti bijega jer ima i BiH državljanstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uskok je najavio žalbu na odluku suca istrage da odbije prijedlog za određivanjem istražnog zatvora sucu Krušlinu, dok odvjetnici ostale dvojice sudaca očekuju da će i njihovi klijenti uskoro na slobodu.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbio je prijedlog USKOK-a da se Zdravku i Zoranu Mamiću odredi istražni zatvor. USKOK će se žaliti na ovu odluku.

Ksenija Krizman, zamjenica ravnateljice USKOK-a objasnila je odluku za braću Mamić i Krušlina. “Istražni sudac je odbio prijedlog USKOK-a za određivanje istražnog zatvora te će USKOK protiv takvog rješenja podnijeti žalbu”, izjavila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Obrazloženje suda za Mamiće je da je protiv njih u drugim predmetima zatražen istražni zatvor i raspisana tjeralica.

Postoji zakon koji kaže da ako istražni zatvor iz drugih predmeta nije konzumiran, a to je slučaj kod braće Mamić, praksa je Vrhovnog suda da ne postoji razlog da se ne donese novo rješenje o istražnom zatvoru. Tako da smatramo da postoje razlozi za žalbu”, napomenula je. “Da bi se tražilo izručenje, treba biti doneseno rješenje o istražnom zatvoru. Vidjet ćemo kakva će biti odluka po žalbi.

Postoji rješenje o istražnom zatvoru za Mamića u drugom postupku. Ono je na snazi. Da braća Mamić dođu u Hrvatsku, oni bi išli u istražni zatvor. To nema veze s ovim postupkom”, napomenula je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Tražili smo da se za ovaj postupak zatraži istražni zatvor, a onda ide cijela procedura. O nagodbi u ovom trenutku nema govora. Sad slijedi istraga, ispitivat će se svjedoci, dug je put do nekakve odluke hoće li i kada biti donesena optužnica, a onda i postoje li neke mogućnosti, to nije nešto o čemu se razmišljalo”.

Nije željela odgovoriti na pitanje rade li se izvidi za Nediljka Bobana ili Đuru Sessu. I njih je Mamić optužio za korupciju.

Uskok je u četvrtak pokrenuo istragu protiv trojice osječkih sudaca Darka Krušlina, Zvonka Vekića, Ante Kvesića, braće Zorana i Zdravka Mamića te poduzetnika Drage Tadića zbog primanja i davanja gotovo pola milijuna eura mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz istragu pokrenutu nakon izvida u kojima je uz policiju sudjelovao i tzv. porezni Uskok, tužiteljstvo je za svu šestoricu zatražilo određivanje istražnog zatvora.

Primili više od 370.000 eura

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak javlja kako bi ročište moglo potrajati. “Tek je prvi odvjetnik izišao i završio izlaganje obrane. USKOK tereti suce da su od Zdravka Mamića primili više od 370.000 eura, što u novcu, što u poklonima, što u putovanjima”, objasnio je Jarak.

Odvjetnik osječkog suca Darka Krušlina, Ljubo Pavasović Visković kazao je kako je USKOK predložio određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od utjecaja na tri svjedoka. “Naravno mi smo se tome usprotivili, naglašavali smo da tu nema nikakvog kaznenog djela mita. U svakom slučaju inkriminacija koja se stavlja na teret je prije trenutka kada on postaje ispravni sudac.

A zna se i kako je on u ovom predmetu postupio, dao je šest i pol godina zatvora, tako da ovo nije ništa drugo nego osveta Zdravka Mamića osobi koja ga je osudila na jednu vrlo ozbiljnu kaznu”, rekao je odvjetnik Andriji Jarku.

Istražni zatvor traži se za suce, za poduzetnika Tadića i za braću Mamić. “Da, traži se istražni zatvor i za braću Mamić da bi se eventualno nakon toga moglo tražiti njihovo izručenje”, pojasnio je.

Branitelj odbjeglog Zdravka Mamića, odvjetnik Veljko Miljević, kazao je da ga je Uskok predložio za svjedoka u istrazi protiv trojice osječkih sudaca, braće Mamić i osječkog poduzetnika Drage Tadića.

”Osoba iz mojeg ureda, koja ima formalne ovlasti, izvijestila me je minutu prije početka ročišta za određivanjem istražnog zatvora da se zamjenica ravnateljice Uskoka protivi tome da bilo ja ili tko iz mojeg odvjetničkog društva branimo interese Zdravka Mamića”, kazao je.

Miljević je kazao da ga je na ročištu sudac istrage Vinko Mioč izvijestio da su braći Mamić dodijeljeni branitelji po službenoj dužnosti, ustvrdivši kako ne zna koja je krajnja namjera da ga se netom prije početka ročišta izvijesti o prijedlogu da ga se sasluša kao svjedoka.

”Mislim da se od 19. ožujka moglo naslutiti da netko ima namjeru mene predložiti kao svjedoka. Ali kao što je Mamić neke druge rizike preuzeo kada je 8. listopada bez mojeg znanja podnio nešto što se nazvalo kaznenom prijavom, moglo je doći do ove situacije. I došlo je. Ali taj rizik nisam je preuzeo nego on”, rekao je Miljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.