Europsko prvenstvo: Analiziramo skupinu u kojoj je Hrvatska

Euro: Protivnici Hrvatske
Foto: EPA/MARTIN DIVISEK i fah

Novo Vatreno ljeto je pred našim vratima! U nedjelju u 15,00 sati Hrvatska započinje Europsko prvenstvo u skupini D protiv domaćina Engleske u Londonu, potom slijedi dvoboj sa Češkom u škotskom Glasgowu u petak, 18. lipnja u 18,00 sati, a grupnu fazu natjecanja završavamo na istom stadionu, ovog puta s još jednim domaćinom Škotskom, u utorak, 22. lipnja u 21,00 sat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već na prvu može se vidjeti da je pred nama zahtjevan posao, s obzirom da će nas Engleska i Škotska dočekati na svojim stadionima što im daje određenu prednost. Međutim, treba uzeti u obzir da postoji dobra mogućnost da iz naše skupine prođu dalje čak tri ekipe. Naime, iz šest skupina prolaze po dvije prvoplasirane momčadi, te četiri najbolje trećeplasirane, što daje prostora i za poneki slabiji rezultat. Naravno, s takvom mišlju na Europsko prvenstvo ne dolazi ni jedna reprezentacija, pa tako ni svjetski doprvak Hrvatska, ali ovakav format Daliću i igračima ipak daje mirnoću i sigurnost da nije svaka utakmica „presudna“. Zapravo, čak je prema nekim kalkulacijama bolje završiti drugi ili treći nego prvi: u slučaju ostvarenog prvog mjesta križamo se s drugim iz skupine „smrti“ u kojoj se nalaze Francuska, Njemačka, Portugal i Mađarska, dok kao druga najbolja momčad iz skupine igramo protiv druge reprezentacije iz grupe E (Španjolska, Švedska, Poljska, Slovačka). U slučaju ostvarenog trećeg mjesta idemo na prvog iz skupine B, C ili E, odnosno najvjerojatnije na Belgiju, Nizozemsku ili Španjolsku, što opet zvuči možda malo bolje od svjetskog prvaka Francuske, europskog prvaka Portugala i velesile Njemačke. Tu smo odmah prekrižili Mađarsku koja je preslaba u odnosu na njih, još pogotovo kada se uzme u obzir da će igrati bez svog najboljeg igrača Dominika Szoboszlaija koji se nije uspio oporaviti od ozljede.

Što onda očekivati na ovom turniru koji je neobičan iz toliko mnogo razloga: već spomenuti format natjecanja, 11 gradova domaćina, koronavirus, poluprazni stadioni… Reprezentativni dvoboji sami su po sebi veoma nepredvidivi jer izbornici nemaju puno vremena za uigravanje i stvaranje potrebnih mehanizama u igri, što znači da i slabije momčadi postavljene u obrambeni blok mogu lakše iznenaditi jake, a kad u tu računicu dodamo još prethodno navedene elemente, možemo slobodno zaključiti da je ovo Europsko prvenstvo prilika za male ekipe da pokušaju iznenaditi i napraviti veliki rezultat. Ma čak se i Mađarska kao domaćin na dvije utakmice u Budimpešti ima čemu nadati, ali uzet ćemo to ipak s određenom rezervom.

Vratimo se na našu reprezentaciju: poznate su nam muke kroz koje smo prošli nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji, ali mora se istaknuti da su glavni ciljevi ostvareni – ostanak u elitnoj skupini Lige nacija, plasman na Europsko prvenstvo i smjena generacija. Na Euro idemo s najjačim sastavom, bez ozbiljnijih izostanaka osim onog Dejana Lovrena koji će zbog ozljede propustiti jednu ili dvije utakmice. O igri naše reprezentacije je već sve ispričano, stoga ćemo malo pogledati tko nam to dolazi s druge strane terena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ENGLESKA

Englezi su sigurno prvi favorit skupine i jedna od najjačih ekipa na prvenstvu. Svoju kvalifikacijsku skupini prošli su suvereno s devet pobjeda i jednim porazom baš protiv Češke u Pragu (2-1), no zato su ih dobili 5-0 u Londonu. Ostali protivnici bili su im Kosovo, Crna Gora i Bugarska. U Ligi nacija završili su kao treći s 10 bodova iza Belgije (15), Danske (10) zbog lošijeg međusobnog omjera i ispred Islanda koji nije osvojio nijedan bod. Njihov izbornik Gareth Southgate svoju momčad postavlja uglavnom u 4-3-3 formaciju: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Chilwell – Rice, Henderson, Mount – Sancho, Foden, Kane. U prvi sastav sigurno mogu upasti Trippier i Sterling, što dovoljno govori o snazi Engleske, a nedostaje im Liverpoolov Trent Alexander-Arnold zbog ozljede. Njihova igra je puna kombinatorike jer su im svi igrači tehnički na vrhunskoj razini. Nema onog klasičnog otočkog nabijanja lopte, već napad grade stoperi koji bez problema iznose loptu prema veznjacima. Pri izgradnji napada Englezi se pretvaraju u 3-4-3, gdje se lijevi bek podiže prema naprijed, a krila ulaze u sredinu u međuprostor između zadnjeg veznog i stopera. Glavni igrač reprezentacije je napadač Harry Kane koji svojim ulascima u isti taj međuprostor, sposobnošću odlaganja lopte suigračima i fantastičnom realizacijom predstavlja glavnu prijetnju svim ekipama. Ako bismo tražili manu u ovoj ekipi, mogli bismo prst uprijeti u vratara Evertona Jordana Pickforda koji nije top klasa golman, što može biti presudno u knock-out fazi.

ČEŠKA

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za njih smo već rekli da su u kvalifikacijskoj skupini bili iza Engleske, dok su u Ligi nacija završili kao prvoplasirana ekipa s 12 bodova ispred Škotske (10), Izraela (8) i Slovačke (4). Njihova je karakteristična formacija također 4-2-3-1, a od igrača najpoznatiji su im veznjaci Tomaš Souček iz West Hama i Vladimir Darida iz Herthe, te napadač i najbolji strijelac iz kvalifikacija Patrik Schick, član Bayer Leverkusena. Vrijedi istaknuti i mladu nadu, 18-godišnjeg Adama Hložeka, koji je upisao 15 pogodaka i osam asistencija u 19 utakmica za Spartu Prag. Karakteristika njihove igre je što vole raditi puno prekršaja i tako ometati izgradnju protivničkog napada, iako treba napomenuti da su i veoma napadačka momčad koja se oslanja ponajviše na ubačaje, a opasni su jer se jako puno igrača voli priključiti napadu. Prednost im je što imaju nekoliko kvalitetnih igrača Slavije Prag, što im daje određene automatizme u igri. Ne daju protivniku puno prilika, čvrsti su u duelu i agresivni u posljednjoj trećini terena, a sve ih to čini veoma nezgodnim protivnikom koji u jednoj utakmici može napraviti puno problema svakoj ekipi.

ŠKOTSKA

Škotska je na svom putu do Eura završila tek na trećem mjestu s 15 osvojenih bodova, iza Belgije (30) i Rusije (24). Iz tog razloga išli su u doigravanje u kojem su u polufinalu svladali Izrael boljim izvođenja jedanaesteraca, a u finalu su na isti način prošli Srbiju, bez ijednog promašenog kaznenog udarca u te dvije utakmice. Ranije smo rekli da su u Ligi nacija završili iza Češke, stoga se idemo odmah prebaciti na njihov plan igre. Formacija u kojoj su igrali najčešće je bila 4-2-3-1, ali u posljednje vrijeme pretežito igraju s trojicom u posljednjoj liniji. Njihov je najbolji strijelac u tom razdoblju bio veznjak John McGinn sa sedam postignutih pogodaka. Za razliku od Engleza, oni i dalje igraju tipični otočki nogomet s puno prebacivanja igre dugim loptama na napadača. Njihova igra nama nikada nije odgovarala: protiv njih imamo tri remija i dva poraza, stoga ćemo morati pronaći recept za taj njihov „divlji“ nogomet. Najpoznatiji igrač im je Liverpoolov lijevi bek Andrew Robertson preko čije strane Škoti znaju izlaziti prema naprijed i kroz kombinatoriku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako vas zanimaju detaljnije analize svih skupina na Europskom prvenstvu posjetite YouTube kanal Tribina.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.