Dva su mjeseca od uhićenja BBB-a u Grčkoj: Je li hrvatska diplomacija aktivna kao u slučaju Zambija?

Foto: fah, montaža narod.hr

Bad Blue Boysi (BBB) i dalje su u pritvoru dok traje istraga oko ubijenog navijača AEK-a Michalisa Katsourisa (29), koji je nastradao dan uoči utakmice AEK-a i Dinama u Ateni, kad su izbili veliki neredi. Prošla su dva mjeseca, a nema napretka po pitanju njihovog povratka kući. Je li hrvatska diplomacija mogla učiniti više, kao što je činila u aferi Zambija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Boysi ostali bez odvjetnika, jedan od njih pao u dijabetičku komu

Grčki odvjetnik Vasilis Noulezas javio se novinarima 24sata i tvrdi da više ne zastupa trojicu hrvatskih državljana. Noulezas je zvučao rezignirano, priznao je u kratkoj prepisci da “pomaka nema” te konstatirao da “počinitelj brutalnog ubojstva 29-godišnjeg Michalisa Katsourija još nije otkriven”.

Poručio je da ne želi ulaziti u detalje o razlozima otkazivanja punomoći.

U teškom stanju

Jedan od hrvatskih državljana, koji se već dva mjeseca nalazi u grčkom zatvoru, javio se svojoj djevojci rekavši da je u teškom stanju, odnosno da je pao u hipoglikemijsku komu, točnije da mu je šećer u krvi jako nizak, potvrdio je to za portal Davor Skeledžija, dijabetički aktivist.

To se navodno dogodilo zato što je primio inzulin, ali mu nisu dovoljno brzo dali jesti. Ovo su samo neki od problema s kojima se BBB susreću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Informacije sugeriraju da je ubojica Grk

Od dana uhićenja, prema informacijama koje su dolazile u javnost, ubojica je Grk, navijač Panathinaikosa. Zanimljivo je kako 90 posto uhićenih Hrvata ima čisti dosje.

Nerede uostalom nisu izazvali samo navijači Dinama, već i skupine navijača Panathinaikosa i AEK-a, u okviru svojih uobičajenih sukobljavanja. Osim toga, u neredima je izboden i ozlijeđen i nemali broj tada već pritvorenih naših dečki, navijača Dinama.

Grčka policija sukobe nije spriječila, ali je navijače zatvorila pod pretpostavkom krivnje

Grčka policija nije napravila ništa da krvave događaje unaprijed spriječi. No, nakon događaja zatvorili su 105 hrvatskih državljana i zatim ih porazmještali po različitim istražnim zatvorima po cijeloj Grčkoj gdje su i dan danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije trebalo dugo da počne opadati i javni interes, da bi se nakon 7 tjedana od samog incidenta, prekinula novim zahtjevom grčkih pravosudnih tijela potpomognutih europskim uhidbenim nalogom za pritvaranjem i deportacijom u sužanjstvo dodatnih 10 zagrebačkih dečki. Krajem rujna odvila su se tada nova uhićenja Dinamovih navijača po nalogu grčkog pravosuđa.

> Grčki premijer mudruje umjesto da preuzme odgovornost za sigurnost BBB-a u zatvorima

Mlađi punoljetnici

Ono zbog čega su cijela javnost i struka uznemireni jest činjenica da su navijači od kojih su većina mlađi punoljetnici, a to znači u dobi od 18 do 21 godine života, razmješteni u istražne zatvore i tretirani kao najgori kriminalci. Zabrinuti roditelji mladića izjavili su da su njihova djeca u životnoj opasnosti te da se suočavaju s najgorim prijetnjama. Na što su neki gledali s podsmjehom s obzirom da su mladići punoljetni. No činjenica je da se osoba prema Hrvatskom zakonu do 21. godine života smatra mlađim punoljetnikom i prema kaznenom zakonu ta dob se smatra olakotnom okolnošću.

Malenica o BBB-ovcima: Čudno da je toliko Hrvata uhićeno, a malo Grka…

Ministar pravosuđa Ivan Malenica, u jednom od ne tako čestih istupanja o BBB,  rekao je krajem rujna da je istraga o navijačkom sukobu pri kraju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odgovarajući na upit možemo li biti zadovoljni tijekom procesa, Malenica je rekao da se, prema informacijama hrvatskog veleposlanika, istraga polako privodi kraju i vidjet će se u narednim danima i tjednima što će se događati.

Upitan je li zabrinjavajuća činjenica da je uhićen samo jedan grčki navijač i da nema nikakvih saznanja tko bi mogao biti ubojica grčkog navijača, Malenica je ustvrdio kako je ‘čudno da imamo stotinjak hrvatskih državljana koji se nalaze u grčkim zatvorima’. “S druge strane jako malo privedenih grčkih navijača, a riječ je bila o vrlo ozbiljnom sukobi u kojem nisu sudjelovali isključivo hrvatski navijači, a na snimkama dostupnim javnosti se vidi da je u njima sudjelovalo i veliki broj grčkih navijača”, rekao je.

> Roditelji Dinamovih navijača okupljaju se ispred MVEP-a u 11.30: Pismom zatražili pomoć premijera Plenkovića

Grlić Radman: Pružamo maksimalnu konzularnu i pravnu pomoć

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman zadnji put se o ovom slučaju oglasio sredinom rujna.

“Hrvatska vlada čini sve što je u njezinoj moći da hrvatski državljani pritvoreni u Grčkoj budu sigurni, da se istraga dovrši i da se oni koji su u prekršajnom postupku deportiraju kući, dok predsjednik države svojim djelovanjem samo ugrožava njihovo stanje”, rekao je tada u osvrtu na izjave predsjednika Zorana Milanović da su hrvatskim nogometnim navijačima pritvorenim zbog izgreda “uskraćena egzistencijalna prava i da nemaju pitke vode”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mislim da predsjednik nema dovoljno informacija ili se krivo informira (…) što se MVP-a tiče, veleposlanstva, cijele vlade, mi im pružamo maksimalnu konzularnu i pravnu pomoć. Činimo sve što je u našoj moći da imaju sigurnost, da se istraga dovrši, imamo to obećanje, i da se svi oni koji su u prekršajnom postupku deportiraju u Hrvatsku”, rekao je Grlić Radman.

> Milanović o pritvaranju navijača u Grčkoj: Ti ljudi su zarobljeni kao da je rat, to nema veze s pravom

Podsjetio je da je tijekom posjeta premijera Andreja Plenkovića, njega i ministra pravosuđa Ivana Malenice 21. kolovoza Ateni rečeno da istraga neće trajati mjesecima već nekoliko tjedana. “Budimo malo strpljivi”, rekao je ministar i dodao da su “djelatnici hrvatskog veleposlanstva u svakodnevnoj vezi” s uhićenim navijačima Dinama, Bad Blue Boysima (BBB).

Dodao je da je imamo uspostavljenu liniju komunikacije u koju su uključeni djelatnici MVP-a i veleposlanstva u Ateni. “Ja sam u stalnom kontaktu s njihovim ministrom vanjskih poslova i ministrom za građansku sigurnost i zatvorski sustav, a ministar Malenica komunicira s njihovim ministrom pravosuđa”, rekao je Grlić Radman.

Što je radila diplomacija u aferi Zambija?

U aferi Zambija, gdje je osmero hrvatskih državljana uhićeno je u prosincu 2022. pod optužbom za trgovinu djecom iz DR Konga, da bi zatim bili oslobođeni zbog nedostatka dokaza, u izvlačenje hrvatskih državljana aktivno je bio uključen hrvatski veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak, kao i Dario Klasić, drugi tajnik Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Južnoj Africi.

Podsjetimo, Bošnjak je stigao na prvo ročište na Visokom sudu u Ndoli u Zambiji u ulozi prevoditelja. No, da sam veleposlanik putuje u drugu zemlju kako bi prevodio s engleskog jezika, u najmanju je ruku neobično, što nam je potvrdio i izvor iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Naš izvor kazao je da do sada nije čuo za situaciju da veleposlanik leti u drugu državu kako bi bio sudski tumač, posebno s obzirom na činjenicu da se na zambijskom sudu govori engleskim jezikom koji je službeni jezik, stoga prevoditelja ne bi trebalo biti teško naći.

>Hrvatskog veleposlanika u Egiptu poslali u Zambiju na sud; izvor iz MVEP-a: Vrlo neobično

Uz to Hrvatska je u Zambiju optuženoj osmorki slala službenika hrvatskog veleposlanstva u Južnoj Africi. Bio je u Nadoli kasnije i sam veleposlanik hrvatski veleposlanik u Južnoj Africi Ante Cicvarić, a upravo je to hrvatsko veleposlanstvo, među ostalim afričkim državama, zaduženo i za Zambiju, dok veleposlanstvo u Egiptu – nije.

Koliko se Republika Hrvatska angažirala oko zambijske osmorke pokazuje i dramatična ispovijest Darija Klasića, drugog tajnika Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Južnoj Africi, koji je redovito obilazio optužene hrvatske državljane. Kazao je da je ovaj šestomjesečni slučaj najteži slučaj u konzularnoj povijesti hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova. Neobična je to konstatacija ako se prisjetimo otmice Tomislava Salopeka u Egiptu 2015. kojeg su teroristi kasnije i smaknuli.

>Diplomat Klasić tvrdi da je izvlačenje zambijske osmorke najteži slučaj u povijesti: Sjeća li se on otmice i smaknuća Tomislava Salopeka?!

Zanimljivo je i da su vladajući hrvatskim državljanin “priredili i doček” prilikom slijetanja u Ljubljani. Naime, po osmero hrvatskih državljana i četvero djece iz DR Konga, u Ljubljanu su došli kombiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova te Ministarstva unutarnjih poslova. Kako je javio HRT dočekao ih i veleposlanik RH u Sloveniji, te predstavnice Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i Obiteljskog centra, ”kako bi ponudili podršku i pomoć, posebice za djecu”.

Podsjetimo također da je premijer Andrej Plenković ponavljao kako se optuženima pruža sva pravna pomoć kao i da su djeca su hrvatski državljani, kao i da je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman isticao da je njihova “obveza zaštita hrvatskih državljana gdje god bili i za što god bili optuženi.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.