Engleski mediji podcjenjuju Vatrene, ali i upozoravaju: ‘Hrvati imaju novu zlatnu generaciju koja maršira zadnjim atomima snage’

Foto: Snimka zaslona

Nakon što je Hrvatska u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva, poslije drame i raspucavanja jedanaesteraca, svladala Rusiju i izborila polufinale postala je glavna tema svih europskih medija, posebno Engleza. Posve razumljivo, Engleska je protivnik Hrvatskoj u polufinalu nakon što su u četvrtfinalu svladali Švedsku 2:0.  Polufinale se, podsjetimo, igra u srijedu, a Hrvatska je prvi puta u polufinalu još od 1998., dok Engleza nije bilo tako daleko od Italije 1990.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako engleski Guardian piše o hrvatskoj pobjedi, ali i o euforiji koja vlada u našoj zemlji. Hrvatska slavi…

”Kada je Ivan Rakitić pogodio donji kut ruskog gola, slavlje Hrvata nije znalo granice. Napokon su naslijedili slavnu generaciju iz ’98 koja je došla do polufinala i sada su oni ti koji su se probili tamo. A tu ih čeka Engleska.”

Naravno, Guardian tvrdi da će skauti engleske reprezentacije proučiti svaki detalj igre Vatrenih, te će ”svakako primijetiti kako je Zlatko Dalić od početka izostavio defenzivnog veznjaka Marcela Brozovića kako bi s Andrejem Kramarićem imao napadača više. Na sredini je igrao s Modrićem i Rakitićem. Ali, u drugom dijelu uveo je Brozovića i gurnuo Modrića i Rakitića naprijed u formaciji 4-3-3. Hrvatska je u drugom poluvremenu kontrolirala sredinu zahvaljujući Modriću….”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BBC spominje kako ova generacija hrvatske reprezentacije igra posljednji puta jedno veliko natjecanje zajedno, navode da Luka Modrić im 32 godine, a spominju i godine Rakitića, Mandžukića, Perišića… Naravno, tek će se vidjeti hoće li neki Vatreni nakon SP-a prestati igrati za Vatrene ili će se svi zajedno oprostiti na Euru za dvije godine.

”Usprkos svim tim zvijezdama nije uspjela dominirati. Protiv ratnički dominantne Rusije nije uspjela dokazati navodno superiornu kvalitetu. Ali, Hrvatska je pronašla put, kao i protiv Danske, opet nakon produžetaka i penala.”

Pitaju se ”hoće li Hrvatska imati energije za Englesku te snage za pobjedu nad Engleskom i tako dokazati da je bolja od generacije iz ’98?”. Dali su i odgovor, bez odgovora, ukratko, ”vrijeme će pokazati…” BBC je, kao i FIFA, Luku Modrića proglasio igračem utakmice.  ”Pružio je još jednu sjajnu predstavu i bio pokretač svake dobre akcije njegove momčadi.” Treći je to puta da je Modrić izabran za igrača utakmice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Daily Mail piše o pobjedi Vatrenih u Sočiju, nisu impresionirani, ali upozoravaju svoje Engleze:

“Modrić i njegovi suigrači Engleskoj će biti drukčiji od svih dosadašnjih testova u Rusiji. Od početka će se nametnuti dominantno i pokušati oduzeti igru od Engleske. Kojoj tako nešto nisu mogle napraviti Švedska, Kolumbija, Panama i Tunis.” I Daily Mail ističe da bi saveznik Englezima mogao biti umor Vatrenih, i to ne samo fizički:  “Hrvatska je psihofizički iscrpljena nakon dva puta po 120 minuta u nokaut fazi i to bi moglo uzeti danak za tri dana.”

S druge strane Daily Mirror jednostavno zaključuje kako Hrvatska ima novu zlatnu generaciju ”koja maršira posljednjim atomima sage.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Otkako su demolirali Argentinu, Hrvati ne uspijevaju ponoviti magiju protiv manjih protivnika kao što su Danska i Rusija. Ali, usprkos tome izborili su final four. A tamo ih čeka drugo iznenađenje, Engleska. Hoće li Hrvatska otići korak dalje nego u Francuskoj ’98 ili će joj napokon presuditi njena nimalo impresivna forma u nokaut fazi, kada im s druge strane bude najjača momčad protiv koje su do sada igrali?”
Većina medija ipak zaključuje kako će polufinale biti posve drugačija utakmica od osmine i četvrtfinala, to je ipak, tvrde, sama završnica turnira i umor se zaboravlja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.