ESI: Zagrebačko sveučilište uvjerljivo vodi po broju osvojenih odličja

Foto: fah

S ukupno 17 osvojenih odličja, od čega je osam zlatnih, Sveučilište u Zagrebu uvjerljivo vodi na ljestvici najuspješnijih na 3. Europskim sveučilišnim igrama koje se od 12. do 25. srpnja održavaju u Zagrebu i Rijeci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uoči posljednjih pet natjecateljskih dana iza zagrebačkog sveučilišta je sveučilište Aydin iz Istanbula s četiri zlata i ukupno šest odličja, tri zlatne medalje osvojili su studenti Armenskog državnog instituta za fizičku kulturu, a šest je sveučilišta sa po dvije zlatna odličja među kojima je i Sveučilište u Rijeci, čiji su reprezenti osvojili i jedno srebro.

Od hrvatskih sveučilišta na popisu osvajača medalja našlo se i Sveučilište u Splitu, čiji su studenti i studentice osvojili dva brončana odličja.

Hrvatska je najuspješnija na ljestvici medalja po državama s 10 zlatnih odličja, sedam srebrnih i pet brončanih. Predstavnici britanskih sveučilišta osvojili su ukupno dvije medalje više (24), ali od tog je broja sedam zlatnih medalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: fah
Foto: fah

Zanimljivo je da su svi osvajači zlatnih odličja na ovim igrama, osim svoje medalje na dar dobili i posebno izdanje “Zlatarevog zlata” Augusta Šenoe. Ovaj prvi hrvatski povijesni roman napisan 1871. godine, osvanuo je po prvi put u engleskom prijevodu, a knjiga je dizajnirana poput zlatne poluge. Organizatori su na taj način povezali zlato kao simbol sportskog uspjeha s knjigom koja simbolizira akademski uspjeh.

Bart van den Berg i Stefan de Jong s Erasmus sveučilišta Rotterdam, pobjednici teniskog turnira u konkurenciji studenata, razveselili su se knjizi.

Foto: fah
Foto: fah

“Vrlo sam počašćen što sam dobio prvi hrvatski povijesni roman. Kada budem imao vremena, ovo je knjiga koju ću definitivno pročitati”, izjavio je Bart ban den Berg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Nisam još imao priliku upoznati se s djelom koje smo dobili, ali svakako je zanimljivo dobiti priliku za učenje o povijesti i literaturi kao dijelu hrvatske kulture”, prokomentirao je Stefan de Jong.

Knjiga je razveselila i Barbaru Luz sa Sveučilišta u Coimbri, pobjednicu teniskog turnira u konkurenciji studentica.

“Lijepo je dobiti ovakav dar koji će nas podsjećati na Hrvatsku. Čuvat ću knjigu kako bi s njom zadržala uspomenu na ovaj trenutak. Bit će to i podsjetnik na natjecanje koje spaja sport i studiranje, što je vrlo teško spojiti, ali naše Sveučilište radi jako dobar posao”, zaključila je Barbara Luz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.