Euforija nakon pobjede protiv Austrije, a uoči Njemačke: ”Duvnjak kao Balić, a Balić je bio naš Modrić…”

Foto: fah

Bivši kapetan hrvatske rukometne reprezentacije, iz najslavnijih vremena hrvatskog rukometa, zlatnih medalja sa Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara, Pero Metličić u studiju RTL-a komentirao je sinoćnju pobjedu protiv domaćina Europskog prvenstva Austrije. Hrvatska je u Beču odigrala odličnih prvih trideset minuta, no, u nastavku su se pojavili problemi, vjerojatno zbog opuštenosti, što je svojim igračima javno zamjerio i izbornik Lino Červar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pobjede protiv Austrije u Beču, a uoči odlučujuće utakmice protiv Njemačke, dio hrvatske javnosti, među njima i bivših rukometaša, trenera, novinara…, pao je u euforiju. Posebno se opravdano hvali igra Domagoja Duvnjaka, koji, prema Metličiću, nikada nije izgledao ”ovako nabrijano na velikom natjecanju.”  Metličić je zaključio kako je Duvnjak njegov nasljednik s trakom oko ruke, koji na Europskom prvenstvu možda igra i najzreliji rukomet u karijeri.

Podsjetimo, Duvnjak je i protiv Austrije potvrdio kako je pravi vođa na terenu, ne samo kao igrač već i kao čovjek, veliki motivator koji suigrače gura prema pobjedi čak i u trenucima kad padnu u igri i kad se protivnik opasno počne približavati.  Domagoj je svojim potezima dizao publiku na noge, hrabrio igrače…

Nažalost, u naletu euforije pred igrače se stavlja imperativ osvajanja medalje, spominje se čak i zlatna, iako takvo ponašanje medija, pa i bivših rukometaša, nije korektno prema aktualnoj generaciji. Hrvatska rukometna reprezentacija uvijek je bila najbolja, što je potvrdilo i Svjetsko prvenstvo prije 17 godina, kada napada i dolazi iz drugog plana, bez bremena favorita na leđima. Uostalom, prije samo dva tjedna svi su tog istog Duvnjaka i suigrače otpisivali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Deset godina on je jedan od najboljih rukometaša svijeta, ali u reprezentaciji nikad nije izgledao ovako…”, rekao je u analizi na RTL-u nakon utakmice Petar Metličić te je analizirajući Duvnjakovu igru dodao: ”Nikad nije bio ovako racionalan, u napadu ne srlja, ne griješi i ne forsira udarac. U obrani je sve jasno, savršen je…”

Još veće hvalospjeve na račun Domagoja Duvnjaka, također u studiju RTL-a, nakon pobjede protiv Austrije sipao je Drago Vuković, bivši hrvatski rukometni reprezentativac i osvajač zlatne olimpijske medalje iz Atene 2004. godine. Naime, Vuković je godinama igrao s Duvnjakom, a usporedio ga je s – Lukom Modrićem, kapetanom hrvatske nogometne reprezentacije.

“Nekad je Balić bio naš Modrić, a sada je to Duvnjak. Vidi se da na ovom turniru igra drugačije nego do sada. Ne mogu kazati da je danas zreliji jer je bio zreo već kad je ušao u reprezentaciju, ali definitivno igra najbolji turnir s reprezentacijom u zadnjih pet godina. Nije upitno koliko je to za Hrvatsku važno, trebamo Dulu jer objektivno nemamo širinu. Duvnjak, Cindrić i Karačić izmjenjuju se na vanjskim pozicijama, dok Stepančić nema zamjenu”, rekao je Vuković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, Domagoj Duvnjak je u dosadašnjem dijelu Europskog prvenstva zabio petnaest golova, uz šut od čak 83 posto. Drugim riječima, do sada je promašio tek tri lopte, a u prosjeku po utakmici ima dvije asistencije. Posebno je nemjerljiv njegov učinak u obrani, i to u formaciji 5:1, što se možda toliko preko malih ekrana ne primijeti, ali se itekako u igri osjeti.

Hrvatska obrana u ovom trenutku, u spomenutoj formaciji, najjača je na turniru. No, njena stvarna snaga bit će istinski stavljena na kušnju kad dođu pravi protivnici, oni iz samog europskog vrha, poput Njemačke, koja je sinoć deklasirala Bjelorusiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.