Euro pred vratima: Počinje najveća mobilizacija škotskih navijača u povijesti

navijača
Foto: Twitter

Večeras u Njemačkoj nakon višemjesečnog čekanja počinje Europsko nogometno prvenstvo. Turnir u Njemačkoj otvaraju domaćin Njemačka te Škotska, susret se igra od 21 sat. Veliki broj navijača iz cijele Europe pristiže u Njemačku, naravno, u velikom broju dolaze Englezi, čija je reprezentacija po mnogima prvi favorit Eura, ali dolaze i izuzetno Škoti. Ne treba, naravno, zanemariti i potporu koju će imati hrvatska reprezentacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Zračne i trajektne luke, kao i autobusne i željezničke postaje pripremaju se za invaziju Tartan vojske – na putu prema Njemačkoj. Ovaj vikend počinje najveća mobilizacija škotskih navijača u povijesti – 200.000 ljudi ići će na Euro 2024. zrakoplovima, vlakovima, automobilima i brodovima”, piše Paul Drury, novinar The Scottish Sun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Mi smo poznata Tartan Army. Nema Škotske, nema zabave”, slogani su koji odjekuju bavarskom prijestolnicom, uoči početka Europskog prvenstva, dok fotografije za veliko nogometno slavlje kruže cijelim nogometnim svijetom. Naime, ulicama, trgovima, svim većim i urbanijim prostorima zavladali su fanatični, ali i raspjevani navijači škotske reprezentacije. Tako su neodvojivi dio bavarske prijestolnice, dakle, Muenchena, postali kilt te, naravno, pivo. Nije da Nijemci ne piju pivo, naprotiv.

Živciraju Engleze, ali…

Naravno, nikoga ne čudi toliki interes Škota za ovo natjecanje budući kako je ovo Europsko prvenstvo tek drugo veliko natjecanje za Škotsku od 1998. godine. Istina, bili su dio prošlog Eura, gdje su zaustavljeni od Hrvatske (pobjeda Vatrenih 3:1), no to se natjecanje igralo u pandemijskim uvjetima, utakmice su bile raširene po Europi, a što je ubilo atmosferu. Škoti su igrali svoje utakmice  i na Hampden Parku – svom domaćem stadionu u Glasgowu.

Škotska je igrala dobre kvalifikacije što je dodatni motiv navijačima, izgubili su tek jednu utakmicu i to od Španjolske, iste one Španjolske protiv koje Hrvatska igra već sutra prvu svoju utakmicu Eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od ključnih igrača je Scott McTominay iz Manchester Uniteda, a velike su zvijezde i Liverpoolov Andrew Robertson te John McGinn iz Aston Ville, Kieran Tierney je također član Škotske, Che Adama, a ima tu još nekoliko zanimljivih nogometaš, koji mahom igraju u Engleskoj.

> Navijačke zone u Berlinu spremne za tisuće hrvatskih navijača

Kad smo kod Engleske, Škoti vole provocirati Engleze, kao najveće favorite Eura. Nerijetko pjevaju u čast Diega Maradone i njegove legendarne ruke sa Svjetskog prvenstva u Meksiku jako davne 1986. godine. Iako se Englezima takvo ponašanje ne sviđa previše večina voli raspjevane Škote, koji su folklor ovog spektakla.

Osim protiv favorita Njemačke Škotska će još igrati protiv Švicarske te Mađarske i ne bi bilo iznenađenje da prođu grupnu fazu. Naime, prve dvije reprezentacije iz svake grupe prolaze dalje, te najbolje rangirane trećeplasirane reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.